Op bovenstaande schets wordt de in- en uitrit van de garage op de Lammermarkt zelf gerealiseerd (gele vlak). Het staat marktpartijen vrij om binnen het blauwe zoekgebied met andere voorstellen te komen. (Afbeelding: Gemeente Leiden).

Leiden gaat ondergronds parkeren

De Leidse gemeenteraad heeft gisteravond ingestemd met de aanleg van twee ondergrondse parkeergarages. Daarvoor is 87,5 miljoen euro beschikbaar. Vijf miljoen vanuit de NUON-gelden, de rest komt uit de parkeerbegroting. Wethouder van Woensel: “De tegenstanders hebben het altijd maar over de kosten, maar ze vergeten dat we ook 40 jaar lang de parkeerinkomsten gaan krijgen van die garages”. Die tegenstanders zijn de PvdA, GroenLinks, de Stadspartij Leiden Ontzet, de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren.

Audiofragment: Nadat het besluit was genomen sprak Chris de Waard achtereenvolgens met wethouder Pieter van Woensel, Pvda-duo Gijs Holla, GroenLinks-fravo Pieter Kos, CDA-raadslid Arjen Bonestroo, D66-wethouder Robert Strijk en VVD-raadslid Frederik Zevenbergen.

De bouw van de garages wordt de komende weken samen aanbesteed. Daarvoor zijn vijf marktpartijen in beeld. De garages worden niet gelijktijdig gebouwd. Dat zou de stad teveel overhoop halen. De gemeente hoopt dat op 4 oktober 2014 ‘de stenen uit de Lammermarkt getrokken kunnen worden’. Meteen na de viering van Leidens Ontzet. In 2015 moet de kermis eenmalig verkassen, maar in 2016 zou de garage zo klaar moeten zijn dat de kermis er weer kan staan.

Voor de Garenmarkt is afgesproken dat het plein zelf beschikbaar blijft als parkeerterrein, maar pas als de garage zelf vol is. De bouwer die de bomen aan de rand van het plein weet te sparen, krijgt extra punten bij de aanbesteding. Een D66-motie daarover werd door alle partijen behalve de VVD gesteund.

Advertentie

Leiden Politiek garenmarktgarage Gemeenteraadsverkiezingen 2014


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×