Mart Keuning bracht als dakloze twee dagen en een nacht op straat door in Leiden. Van die dagen maakte de Leidse beginnend documentairemaker Job Tamminga een filmverslag, met eigen beelden en de beelden die Keuning zelf maakte, onder andere met een verborgen camera.

Fractievoorzitter ChristenUnie zwierf door Leiden

Fractievoorzitter Mart Keuning van de ChristenUnie Leiden heeft zo’n anderhalve dag doorgebracht als dakloze. Dinsdagochtend ging Keuning de straat op, gistermiddag beëindigde hij zijn zwerftocht. “De nacht viel nog het meest tegen”, zegt Keuning na afloop. “Ik mag natuurlijk niet klagen, want er zijn mensen die elke nacht buiten moeten slapen, maar in die ene nacht heb ik er niet aan kunnen wennen”. Keuning bracht de nacht met enkele andere daklozen door in een portiek, nadat ze eerst in het holst van de nacht door de politie weg waren gestuurd bij het station.

Audiofragment: Mart Keuning deed gisteren bij Sleutelstad Radio verslag van zijn ervaring als dakloze in Leiden.

De komende tijd wil Keuning een aantal van zijn ervaringen als zwerver aankaarten in de gemeenteraad. Zo zou hij graag zien dat het aantal plaatsen in de nachtopvang (nu 40) meer in overeenstemming wordt gebracht met de vraag. Nu worden er bij slecht weer al snel 20 tot 25 mensen weggestuurd voor wie geen plek is. Dat geldt ook voor illegalen, voor wie helemaal geen plek is in het slaaphuis. Ook steekt het Keuning dat de politie mensen wegstuurt, terwijl ze nergens heen kunnen.

Video: Job Tamminga.

Eén ding viel Keuning mee tijdens zijn korte bestaan als Leidse dakloze: “Ik haalde met bedelen zoveel geld op dat ik prima heb kunnen eten”.

Leiden daklozen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×