Van links naar rechts: Michael Breel, Tjeerd Scheffer, Ernst van Win, Chris Verplancke en Jos van den Broek (niet op de foto) vormen het bestuur van de nieuwe stichting. (Foto: Emile van Aelst).

Nieuwe stichting wil meer werk van Rembrandt naar Leiden halen

De deze week opgerichte stichting Rembrandt in Leiden gaat er de komende jaren voor zorgen dat Rembrandt van Rijn een veel prominentere plek in de stad krijgt dan tot nu toe. Leiden moet het feit dat de schilder hier is geboren en is opgegroeid met trots uitdragen. Dat komt ook de stad ten goede. Immers, Rembrandt kan voor veel extra bezoekers zorgen. Daarvoor wil de stichting een bezoekerscentrum maken: de Rembrandt Experience. Daar moet dan het leven van de jonge Rembrandt te zien zijn, toegelicht door de schilder zelf.

Audiofragment: Chris de Waard in gesprek met Tjeerd Scheffer en Ernst van Win over de doelen van de nieuwe stichting Rembrandt in Leiden.

Een andere even opvallende als ambitieuze doelstelling van de stichting is het naar Leiden halen van meer werken van Rembrandt. Tekeningen en etsen, maar als de kans zich voor doet ook schilderijen. Daardoor worden dan fondsen gezocht. Tenslotte wil de stichting ook wetenschappelijk onderzoek (laten) doen naar de handel en wandel van Rembrandt in Leiden en gaat er ook iets gebeuren rond het geboortehuis van de schilder. Al is het maar een duidelijke markering zodat voor iedereen duidelijk is waar het precies stond.

Voorzitter van de nieuwe stichting is Tjeerd Scheffer die ook al jaren betrokken is bij de Nacht van Rembrandt op 14 juli. Daarmee wordt jaarlijks de geboortedag van de schilder herdacht met een cultureel programma en een kranslegging bij de buste aan de Witte Singel. Ook de andere bestuursleden hebben elk een bijzondere band met Rembrandt. Zo was Chris Verplancke verantwoordelijk voor een serie Rembrandt Gala’s in de aanloop naar het Rembrandtjaar in 2006 en was het Ernst van Win die als advocaat door de gemeente werd gevraagd de onderhandelingen te begeleiden toen De Lakenhal de kans kreeg om het schilderij ‘De Brillenverkoper’ aan te schaffen.

Cultuur Leiden RembrandtExperience


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×