De komst van een viersterrenplus hotel aan het Rapenburg gaat niet zonder slag of stoot. Volgens planning zou het hotel voor de zomer open gaan, maar zelfs de aanvraag voor de verbouwing van het reuzachtige pand dat doorloopt tot aan het Pieterskerkhof is nog niet ingediend. (Archieffoto: Chris de Waard).

Ontwikkeling Hotel Rapenburg onzeker

Het grootste woonhuis van Leiden wordt een luxe viersterrenplus hotel. Voor de realisatie van een binnenstadshotel in het enorme pand aan het Rapenburg 48 diende ontwikkelaar Hillgate Properties in maart 2012 het beste plan in. In het tweede kwartaal van dit jaar zou het de deuren openen. Er is echter nog niets gebeurd. Zelfs de bouwvergunning was tot voor kort niet aangevraagd. Inmiddels is dat wel gebeurd, maar de aanvraag wijkt zó af van de eerdere plannen en is bovendien niet compleet dat de gemeente hem niet ontvankelijk heeft verklaard. Hillgate heeft nu tot 17 januari om alsnog een kloppende aanvraag in te dienen.

Audiofragment: Wethouder Pieter van Woensel hoopt dat aan het Rapenburg alsnog een statig binnenstadshotel gerealiseerd wordt.

“Als het met Hillgate stopt, dan moeten we plan b uit de kast trekken”, zegt wethouder Van Woensel. Wat dat plan b is wil hij niet zeggen, maar Hillgate was destijds niet de enige geïnteresseerde partij die bij de gemeente aanklopte met plannen voor het pand. Van Woensel gaat er voorlopig van uit dat het niet zover komt: “Hillgate had toen de beste papieren en daar gaan we ze aan houden”.

Het was de bedoeling om de exploitatie van het hotel te gunnen aan Sandton Hotels. Of de hotelketen van ondernemer Rogier Braakman nog steeds in beeld is, is niet bekend. Officieel mocht destijds nog niet bekend gemaakt worden dat Sandton in beeld was als beoogd exploitant, maar de architect versprak zich tijdens de presentatie van de plannen in maart 2012.

Advertentie

Leiden hotelrapenburg


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×