D66-raadslid Eric Krijgsman ovehandigt het verkiezingsprogramma met daarin de wens voor legale Leidse wietteelt aan voorzitter Jack Stikvoort van de Leidse Vereniging van Cannabis Detaillisten. (Foto: Dennis Oudshoorn).

D66 wil toch proef met legale wietteelt

Ondanks het verbod van minister Opstelten wil D66 Leiden gaan experimenteren met het telen van wiet in de Sleutelstad. De gemeente heeft eind vorig jaar al het conceptplan ‘Wie teelt’ opgesteld, maar toen bleek dat het kabinet en ook het Openbaar Ministerie geen enkele ruimte willen geven voor zo’n pilot besloot burgemeester Lenferink er geen ambtelijke tijd meer in te steken.

Audiofragment: D66-raadslid Eric Krijgsman en coffeeshop-voorzitter Jack Stikvoort over legale Leidse wietteelt.

Het plan voor een proef met het gecontroleerd kweken van Leidse cannabis is opgesteld in nauwe samenwerking met de Leidse Vereniging van Cannabis Detaillisten. Voorzitter Jack Stikvoort wil graag zo snel mogelijk beginnen met de legale kweek. Die zou wat de Leidse coffeeshophouders betreft verzorgd kunnen worden door de huidige leveranciers. Zo blijft er onderscheid in het aanbod van de tien Leidse coffeeshops. Iets waar de shopseigenaren erg aan hechten.

Voor de legale wietteelt heeft Stikvoort zijn oog laten vallen op industriegebied Roomburg. Daar staan grote gebouwen waar al hekken omheen staan. Belangrijk, want zo’n Leidse wietkwekerij kan vervelend volk aantrekken. Zogenaamde ripdeals komen in het drugsmilieu vaker voor. Het pand zou dan ook continu beveiligd moeten worden. Om in de Leidse cannabisbehoefte te voorzien, kan niet worden volstaan met een simpel bedrijfspandje. Volgens Stikvoort moet je denken aan een oppervlakte van 1,5 keer de Groenoordhallen.

D66 Leiden heeft de legalisering van softdrugs in het verkiezingsprogramma opgenomen en ziet een paar mogelijkheden om toch een proef te doen. Zo hoopt raadslid Eric Krijgsman het af te spreken in het collegeprogramma dat na de verkiezingen gemaakt zal moeten worden. Ook wijst hij er op dat de komende raadsperiode langer duurt dan de maximale kabinetsperiode. Ook dat biedt in zijn ogen kansen.

Advertentie

Leiden Coffeeshop Gemeenteraadsverkiezingen 2014


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×