Boven het Rijnsburgerblok (links op de afbeelding) zoals Stedenbouwkundig bureau MAXWAN Architects + URBANISTS uit Rotterdam het in 2010 voorstelde. Onder het voorlopig ontwerp dat Neutelings Riedijk Architects nu heeft gemaakt voor het Gat van Van de Putte'.

GroenLinks: Rijnsburgerblok wordt vlag op modderschuit

Als het desolate Stationsplein niet gelijktijdig wordt aangepakt met de bouw van het zogenaamde ‘Rijnsburgerblok’ dan dreigt dat bouwwerk een vlag op een modderschuit te worden. Dat zegt GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe die een dringend beroep doet op wethouder Van Woensel om de openbare ruimte niet te vergeten bij alle ontwikkelingen rond Leiden Centraal.

Audiofragment: GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe is bang dat het Rijnsburgerblok geen toplocatie wordt als niet ook de buitenruimte nu meteen hoogwaardig wordt ingericht.

In de meerjarenplannen die Leiden heeft met de stationsomgeving is het herinrichten van de openbare ruimte het sluitstuk. Niet alléén omdat er dan pas geld is voor een hoogwaardige inrichting, maar ook omdat de gemeente wil voorkomen dat bepaalde ontwikkelingen ineens niet meer optimaal kunnen worden ingepast omdat er bijvoorbeeld al een fontein staat.

Van Peijpe hoopt van het college de toezegging los te peuteren dat de herinrichting van het plein rond de nieuwbouw ook nu al wordt aangepakt. “Het kan niet zo zijn dat de buitenruimte het sluitstuk is voor de plannen. Zo lang kan het Stationsplein ook niet wachten. Openbare ruimte is niet iets dat overblijft als je iets gebouwd hebt. Daar begin je mee,” aldus Van Peijpe: “Dat is de ruimte waar de stad elkaar ontmoet. Het is de essentie van het Stationsplein.”

Leiden rijnsburgerblok


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×