Titus hangt al bijna in de takels. Als alles goed gaat wordt de taxus vanmiddag in het Marepark weer in de grond gezet. Geert Crielaard van de Vrienden van het Singelpark houdt nog wel een slag om de arm. "Als we hem uit de grond trekken, kan het mis gaan met de wortels. Dat kan hij niet worden herpland en hoop ik maar dat het artikel op Sleutelstad niet al te zuur zal zijn." (De foto is een selfie dat Titus vanmorgen op Twitter zette).

Titus de Taxus verhuist vandaag

Voor de 58e keer wordt vandaag de Boomfeestdag in ons land gevierd. Ook Leiden doet mee, maar in de Sleutelstad heerst een wat dubbel gevoel. Aan de ene kant worden er bomen gepland of verplaatst, maar daar staat tegenover dat een veelvoud daarvan de komende periode tegen de vlakte gaat of al is gerooid.

Vandaag wordt de monumentale Taxus verplaatst die nu nog in de tuin staat van het Centraal Bureau van de Universiteit Leiden. Titus de Taxus, zoals fans hem vorig jaar liefkozend hebben genoemd, verhuist naar het Marepark. In het Huigpark worden vandaag enkele grote bomen gepland, onder andere een ‘mammoetboom‘. Dat moeten in de toekomst beeldbepalende Singelparkbomen worden.

Tegenover het planten van die handvol bomen gaan er de komende tijd heel wat tegen de vlakte of ging er de afgelopen dagen en weken al de zaag in. Zo kapte de gemeente een flinke rij bomen langs de Plesmanlaan om zo ruimte te maken voor een ongelijkvloerse kruising en hakte de universiteit even verderop ook een hele rij bomen om bij het Sylvius-gebouw. Op die plek komt een nieuwe Biotech Trainingsfaciliteit.

Deze ochtend demonstreren bewoners van het Houtkwartier ook al tegen het kapbeleid van de gemeente. 135 Bomen bij de Agneslocatie worden door de rouwende bewoners van een kruis voorzien. Die bomen moeten vrijwel zeker plek maken voor de bouw van woningen waartoe de gemeenteraad morgenavond zal besluiten.

Advertentie

Leiden titusdetaxus


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×