(Foto's: Chris de Waard).

Titus de Taxus verkeert in nood

De in maart vorig jaar met veel bombarie geredde taxus die in de tuin van het centraal bureau van de Universiteit Leiden plaats moest maken voor een Koningslinde is in nood. De boom moest wijken omdat de gemeente en de universiteit ter ere van de kroning van Willem-Alexander een linde wilden planten. Een traditie. Een rijtje vlaggenmasten moest worden verplaatst om ruimte te maken voor de Koningslinde, een van de ‘monumentale’ taxussen moest helemaal het veld ruimen.

Een spontaan gevormde fanclub bestaande uit leden van het CDA Leiden, GroenLinks Leiden en de Vrienden van het Singelpark zette een reddingsactie op touw. De boom kreeg een naam (Titus) en een eigen Twitter-account @TitusdeTaxus. Het resulteerde in een onderzoekje van de universiteit naar de mogelijkheden van een succesvolle verplaatsing. Uiteindelijk gebeurde dat ook daadwerkelijk op 12 maart 2014: Nationale Boomfeestdag.

titus_2015

In het Marepark bij Nieuw Leyden kreeg de taxus een nieuwe plek. Daar staat hij nu nog steeds. Met steeds bruiner wordende naalden. Dat wel. Ruim een jaar nadat de boom is verplaatst, lijkt het alsnog mis te gaan. Geert Crielaard, destijds één van de initiatiefnemers van de verplaatsing, ziet het met lede ogen aan. “Het gaat inderdaad niet goed. Titus maakt geen nieuwe naalden aan. We geven hem nu extra water en voedingsstoffen en hopen er dan maar het beste van. als je een takje afbreekt zie je wel dat er nog leven in zit.”

Vorige week werd Koen Haer beëdigd als duoraadslid voor GroenLinks. eén van zijn eerste daden was het strooien van voedingskorrels bij Titus. (Foto: Twitter)

Leiden titusdetaxus


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×