In de Oostvlietpolder is al 4 hectare geconpenseerd van eerder verdwenen volkstuinen. Voor de resterende 5 hectare springt de SP nu op de bres. (Archieffoto: G. van der Klugt, Onderlinge Tuinvereniging).

SP wil volledige compensatie volkstuinen

De gemeente Leiden komt haar belofte niet na aan de volkstuiners in de Sleutelstad. In de afgelopen 15 jaar is er zo’n negen hectare aan volkstuinen verdwenen. Deels in de Oostvlietpolder toen er nog sprake was van een bedrijventerrein en ook de tuingroep Veldheim in de Mors moest wijken toen begraafplaats Rhijnhof werd uitgebreid. De verdwenen volkstuinen zouden in twee fasen volledig in de Oostvlietpolder worden gecompenseerd. Onlangs is de eerste fase voltooid. Daarbij is circa vier hectare aan volkstuinen gerealiseerd.

Audiofragment: SP-raadslid Alexandra van den Berg eist volledige compensatie voor Leidse volkstuinders.

Op Valentijnsdag vroeg de SP aan het college hoe het staat met de compensatie van de overige vijf hectare. De partij maakt zich zorgen over de rest van die compensatie en uit de antwoorden van wethouder De Wit blijken die zorgen terecht. Ongemerkt is de gemeenteraad al in juli 2013 akkoord gegaan met het terugstorten van 750.000 euro in de gemeentelijke reserves. Dat geld was over na de eerste fase van de aanleg van de volkstuinen in de Oostvlietpolder. “Het geld is derhalve niet meer beschikbaar,” laat de milieu-wethouder weten. Ook heeft De Wit geen plannen om alsnog met de extra tuinen aan de slag te gaan.

De SP laat het er niet bij zitten. Het gisteren gekozen raadslid Alexandra van den Berg staat erop dat de gemeente de compensatiebelofte aan de Leidse Bond van Amateurtuiners (LBA) tot op de laatste meter nakomt. De partij komt er binnenkort in de gemeenteraad op terug of stelt nadere vragen aan het college. Van den Berg was tot voor kort bestuurslid van de LBA. Ze stopte daarmee, omdat ze gekozen werd als volksvertegenwoordiger.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×