Lex Lesgever hield vanavond de herdenkingsrede tijdens de Dodenherdenking in de Marekerk. (Foto's: Chris de Waard).

Spreker dodenherdenking Leiden pleit voor andere herdenking

Lex Lesgever, de man die vanavond de herdenkingsrede uitsprak tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van de Dodenherdenking in de Marekerk, pleitte er aan het einde van zijn rede voor de herdenking op 4 mei terug te brengen naar de basis. Geen brede herdenking voor allen die sinds de Tweede Wereldoorlog vielen in het belang van het koninkrijk, maar een herdenking die zich richt op de slachtoffers van de Duitse bezetter in W.O.II en hun nabestaanden. “Gun die andere slachtoffers hun eigen herdenking op een andere dag,” aldus Lesgever.

Audiofragment: De bijeenkomst in de Marekerk werd vanavond door Sleutelstad FM integraal uitgezonden op de radio.

Het openingswoord was van burgemeester Lenferink. “De geschiedenis herhaalt zich nooit, je moet altijd zelf nieuwe afwegingen maken,” zo citeerde hij onder meer de Leidse historicus B.W. Schapers. Na het zingen van het Wilhelmus volgde de jaarlijkse stille tocht naar het Vrijheidsmonument bij Molen de Valk waar gemeentebestuur en talloze organisaties uit Leiden een krans legden.

Leiden Dodenherdenking


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×