Een jaarlijks terugkerende ijsbaan zonder rechtzaken komt steeds dichterbij. (Archieffoto: Daaf Sloos).

Beroep Rederij Rembrandt verworpen: IJsbaan mag op Nieuwe Rijn

De Nieuwe Rijn bij het stadhuis is de beste plek voor de ijsbaan die het Centrummanagement Leiden (CML) daar elk jaar in december neerlegt. Dat heeft de Rechtbank Den Haag besloten in het beroep dat Rederij Rembrandt had ingesteld tegen het verlenen van de evenementenvergunning door de gemeente Leiden. Eerder kwam ook al de voorzieningenrechter tot datzelfde oordeel.

Audiofragment: Wethouder Damen over het collegebesluit van vandaag om de ijsbaan en kerstmarkt jaarlijks mogelijk te maken.

De stadsrederij had opnieuw aangevoerd dat er alternatieve locaties in het centrum zijn om de ijsbaan neer te leggen. Bijvoorbeeld op de Beestenmarkt of op het water bij de Apothekersdijk en de Stille Rijn. Allebei de plekken komen voor in het uitgebreide locatieonderzoek dat de gemeente eerder liet uitvoeren. Daar werden 16 plekken met elkaar vergeleken. De Nieuwe Rijn kwam als beste uit de bus en de rechter volgt dat nu.

Audiofragment: Erwin Roodhart van het Centrummanagement Leiden over de ijsbaan op de Nieuwe Rijn.

De andere locaties vielen af of kregen een lagere score in de vergelijking, omdat ze te klein waren of te ver bij de winkels vandaan liggen. Het CML voert bovendien aan dat ook de sponsoren alleen willen betalen voor een ijsbaan op de Nieuwe Rijn. Zonder hun bijdragen is een ijsbaan sowieso niet mogelijk.

Als Rembrandt daadwerkelijk schade lijdt door de afsluiting van het water dan betaalt de gemeente die. Dat zei burgemeester Lenferink eerder tegen Sleutelstad. De rederij moet die schade dan wel aantonen door de boeken te overleggen. Dat deed Rembrandt in het verleden niet.

Advertentie

Leiden IJsbaan Nieuwe Rijn


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×