De ondergrondse parkeergarage wordt zo gesitueerd dat de monumentale lindes bij 't Kruytschip behouden blijven. De beeldbepalende kastanje op de hoek met de Korevaarstraat sneuvelt wel. (Foto: Chris de Waard).

Garenmarktgarage wordt vijf etages diepe 'ijsbaan'

Vanmiddag zijn op het Leidse stadhuis de contracten getekend voor de parkeergarage onder de Garenmarkt. De garage wordt – net als die onder de Lammermarkt – gebouwd door de combinatie Dura Vermeer – BESIX. Voor het ontwerp tekent het Leidse VVKH architecten.

Audiofragment: VVD-wethouder Paul Laudy, architect Ronald Knappers en ingenieur Sander van Poeteren over de Garenmarktgarage.

De garage krijgt de vorm van een ijsbaan en krijgt vijf ondergrondse parkeerlagen. De rijbanen worden ‘Leids rood’. “We leggen de rode loper uit naar het centrum,” aldus Ronald Knappers van VVKH. In totaal komen er ondergronds 425 parkeerplaatsen bij. De in- en uitgang van de garage komen aan de Korevaarstraat.

Bovenop de garage komt anderhalve meter grond. Ruim voldoende om zelfs grote bomen te laten wortelen. Over de inrichting van het plein zelf is nog niet veel bekend. Het wordt in elk geval geen ‘groen dak’ zoals bij de Lammermarktgarage, want op de Garenmarkt moet ook in de toekomst bovengronds geparkeerd kunnen worden. Wel is afgesproken dat het parkeerterrein alleen opengaat als de ondergrondse garage vol staat.

Wanneer de bouw precies gaat beginnen is nog niet helemaal duidelijk. Volgens planning is dat in 2017, maar nu zeker is dat zowel de Lammermarkt- als de Garenmarktgarage door dezelfde ontwikkelaars gebouwd worden, ontstaat de wens om de bouw van de twee garages zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Mogelijk start de bouw van de Garenmarktgarage daardoor wat eerder. Wethouder Laudy vindt dat in elk geval een logische wens waaraan zo mogelijk tegemoet gekomen wordt.

Leiden garenmarktgarage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×