Een select gezelschap stond vannacht stil bij de 408e geboortedag van Rembrandt. Na een toespraakje van cultuurwethouder Strijk werd er met een glaasje jenever op de schilder gedroken: "Proost Rem!" zo klonk het om middernacht bij het borstbeeld. (Foto/video: Chris de Waard).

Gezocht: Twee miljoen voor Rembrandt Experience

Het bestuur van de Stichting Rembrandt in Leiden gaat vanaf dit najaar actief aan de slag met het benaderen van geldschieters om een Rembrandt bezoekerscentrum in Leiden te realiseren. Die ‘Rembrandt Experience’ moet een soort interactieve manier worden om Rembrandt te ‘beleven’. Voorzitter Tjeerd Scheffer denkt daarbij bijvoorbeeld aan een Rembrandt hologram dat de bezoekers meeneemt naar het Leiden uit de tijd dat de schilder er het vak leerde. Scheffer: “Er kan met de techniek van tegenwoordig zo veel.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/158784876″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Audiofragment: Cultuurwethouder Robert Strijk en Tjeerd Scheffer van de Stichting Rembrandt in Leiden over de beroemde schilder.

Waar de Rembrandt Experience moet komen weet de stichting nog niet. Ze willen graag een plek in de buurt waar Rembrandt ooit dagelijks rondliep, maar geschikte plekken zijn dungezaaid. Het voormalige Stedelijk Gymnasium aan het Noordeinde had gekund, maar is inmiddels door de gemeente verkocht. De Latijnse School waar Rembrandt naar school ging is verhuurd en daarom ook niet beschikbaar. Rapenburg 48 – als er dan toch geen hotel in komt – lijkt Scheffer ook wel geschikt.

Videoregistratie van de Rembrandtherdenking, afgelopen nacht bij het borstbeeld aan de Witte Singel.

Een hologram van Rembrandt klinkt misschien futuristisch, maar eerder dit jaar werd bijvoorbeeld ook de nieuwe videoclip ‘Slave to the Rhythm’ van Michael Jackson gelanceerd met daarin de overleden superster als hologram.

Advertentie

Cultuur Leiden RembrandtExperience


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×