Historische Joristrap in Lakenhal wordt tóch verplaatst

Joristrap

De Joristrap wordt verplaatst bij de verbouwing van De Lakenhal.

De Joristrap in museum De Lakenhal wordt na een extra onderzoek tóch verplaatst. Toen de plannen om de eeuwenoude trap te verplaatsen bekend werden, was er een hoop kritiek. Eind vorig jaar werd daarom de Rijksbouwmeester ingeschakeld. Deze onafhankelijke organisatie woog de verschillende belangen tegen elkaar af. De Rijksbouwmeester heeft hierbij ook 5 varianten waarbij de Joristrap wél kan blijven staan onderzocht. Hij oordeelde uiteindelijk dat de afweging in orde is, wat betekent dat de start van de bouw nu, als gepland, komende zomer kan starten.

Eind vorig jaar kwam er kritiek op de plannen van verschillende particulieren en het Cuypersgenootschap, een stichting die zich inzet voor het behoud van bouwkundig erfgoed. Volgens de tegenstanders is de trap historisch erfgoed en hóórt ze op die plek te staan.


Robert Strijk sprak verslaggever Chris de Waard over de Joristrap.

Appels en peren
“Het behoud van historisch erfgoed afwegen tegen de praktische overwegingen bij deze verplaatsing, is erg moeilijk”, vindt wethouder Robert Strijk, “het is appels met peren vergelijken. Maar de Rijksbouwmeester oordeelt dat we een zorgvuldige keuze hebben gemaakt.” Komende zomer start de bouw, de verbouwing van De Lakenhal moet na de zomer van 2018 afgerond zijn.

Advertentie

Cultuur Leiden Politiek jammermarkt


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×