Eind december zong directeur Hans van Polanen nog het protestlied 'We laten ons niet kisten' in. Tegen de sluiting van het Muziekhuis. (Foto/video: Saskia Scholte).

Gemeente wil doorstart Muziekhuis met nieuwe huurder

De gemeente Leiden laat het Muziekhuis en concertzaal Qbus nog tot 1 mei aan de Middelstegracht blijven. Eerder wilde de gemeente dat het gebouw per 1 december 2014 leeg werd opgeleverd wegens een langdurige en oplopende huurachterstand. Een convenant met de buurt om overlast tegen te gaan wordt verlengd tot 1 mei.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/184879089″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Cultuurwethouder Strijk in gesprek met Chris de Waard over over de toekomst van het Muziekhuis en de Qbus en over de bezuinigingen op culturele instellingen en evenementen in Leiden.

In de tussenliggende periode gaat de gemeente op zoek naar een nieuwe huurder. “Die neemt bij voorkeur alle onderdelen van het Muziekhuis en de Qbus over,” zo schrijft het college in antwoord op vragen van GroenLinks en de SP. Het gaat daarbij om de concertzaal, de bar- en ontmoetingsruimte, de les- en oefenruimtes en de opnamestudio. Er zal dan ook een nieuw convenant worden gesloten tussen de gemeente, de nieuwe exploitant en de buurt. Mocht het niet lukken om een exploitant te vinden voor alle activiteiten dan sneuvelen de opnamestudio en de bar/ontmoetingsruimte. “Die hebben voor wat betreft het gemeentelijke cultuurbeleid geen toegevoegde waarde.”

Wie de gemeente op het oog heeft, is nog niet helemaal duidelijk, maar eerder noemde cultuur-wethouder Strijk BplusC als mogelijke kandidaat voor in elk geval de oefenruimtes. Of BplusC dat ziet zitten is nog niet bekend. Overigens heeft het college vandaag besloten om fors te gaan bezuinigen op BplusC.

Wat er moet gebeuren met de oefenruimtes en de programmering van de Qbus als het niet lukt om een nieuwe exploitant te vinden, is nog onduidelijk. Voor wat betreft de programmering vindt de gemeente het in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de organisatoren van concerten en optredens om een geschikte locatie te vinden.

Cultuur Politiek muziekhuis123


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×