Weer discussie over toekomst Muziekhuis en Qbus in Leidse raad

7

GroenLinks wil dat de gemeenteraad zich opnieuw buigt over de plannen van het college om de exploitatie van het Muziekhuis en concertzaal Qbus per 1 mei over te doen aan BplusC. Volgens GroenLinks-raadslid Ashley North is er gisteren nieuwe informatie bekend geworden bij de raadsleden. Wat precies wil hij nog niet zeggen, omdat hij nog niet alle informatie heeft, maar heft komt volgens North neer op een wijziging van beleid die eerst aan de raad had moeten worden voorgelegd.

GroenLinks-raadslid Ashley North wil dat de raad zich nogmaals buigt over de toekomst van het Muziekhuis.

Waar het op neer komt is dat de Stichting Muziekhuis Leiden subsidie krijgt van de gemeente. In een uitvoeringsovereenkomst (UVOK) staat wat het Muziekhuis in elk geval moet doen voor die centen. Volgens North is dat onder andere het organiseren van concerten (in de Qbus). In de nieuwe overeenkomst tussen de gemeente en BplusC zou die eis niet meer staan. Een wijziging van beleid dus.

Volgende week wil North de kwestie bespreken in de raadscommissie. In de raadsvergadering van 30 april komt er dan alsnog een voorstel om de exploitatie bij de huidige stichting te laten. Als dat voorstel wordt verworpen, kan het stichtingsbestuur meteen de sleutels inleveren. De exploitatie wordt dan een dag later overgenomen door BplusC.

Delen

7 reacties

 1. Aad van der Luit op

  Het vreemde in deze inmiddels soap geworden kwestie is dat ik ook gemeenteraadslid ben maar mij is geen nieuwe informatie bekend? Laat mij graag informeren. Maar wel open en niet van die vaagheden, want op grond van een dergelijke manier van handelen is het in het verleden behoorlijk fout gegaan (jammer genoeg) bij Qbus!!! En als je pretendeert Qbus te willen redden? waarom dan niet de zogenaamde nieuwe informatie op tafel?

  • Het is heel simpel waarom ik nog niet volledig die informatie kan geven, Aad. Dat is omdat ik nog niet alle benodigde documenten compleet daarvoor heb gekregen van de gemeente. Documenten die niet moeilijk zijn om te geven, zoals uitvoeringsovereenkomsten.
   Je kan daarvoor de verantwoordelijkheid bij mij leggen, maar het zou je sieren daarvoor ook de rol van het door jou partij gedomineerde college eens te bekijken.

   Overigens pretendeer ik Qbus niet te redden. Ik streef een zo goed mogelijk cultuurbeleid na. Een cultuurbeleid dat door de Raad is vastgesteld, mede door jouw partij is beïnvloed en waarin onder andere concertprogrammering een prominente rol heeft gekregen. Was het niet jouw partij in het beleidsakkoord liet zetten dat de Cultuurnota, die dit regelt, ongewijzigd zou uitvoeren? Een nota waarin staat dat het Muziekhuis een ‘belangrijk podium in zijn genre’ is. En is het niet jouw partij die jammer genoeg nu opeens met dit staande beleid lijkt te breken?

   Je mag me aanvallen hierop en op vele andere zaken. Maar me verwijten dat ik de informatie niet open op tafel zou leggen is mij dunkt een onzinnige en onware steek. Zodra ik alle informatie die ik heb opgevraagd compleet van het college heb gekregen, ben jij de eerste die ik het opstuur.

 2. GL grijpt iedere strohalm aan om de richting van de door het college ingeslagen weg om te draaien. Wat GL vergeet is dat de huurovereenkomst met de stichting Muziekhuis is opgezegd (vanwege 80.000 euro huurachterstand en de toezegging bij de ‘heropening en het afsluiten van het convenant met de omwonenden’ van tijdelijkheid van de heropening) en dat er een nieuwe huurovereenkomst is met BplusC. Dit beleid wordt door 2/3 van de gemeenteraad gesteund. Binnen de taak van BplusC hoort niet het onderhouden van een professioneel concertpodium, wat de stichting Muziekhuis wel moest doen. Met de ingebruikname van Gebr. de Nobel vervalt die taak van het Muziekhuis zoals 7 jaar geleden al is vastgelegd. Geen beleidswijziging maar een aanpassing aan het nieuwe feit van Gebr. de Nobel. GL weet het wel maar dreint als een klein kind wat zijn zin niet krijgt. Het wachten is nog op de SP-pubers. GL pretendeert een zo goed mogelijk cultuurbeleid zonder de grootste speler BplusC (die goed is voor de huur) ten gunste van een club (die dat vanaf 2007 continu niet is geweest en) die ook zijn verantwoordelijkheid voor een goede verstandhouding met de direct omwonenden niet van harte en onvoldoende heeft nageleefd. Het is maar waar je de voorkeur aan geeft. Hoewel het jammer is van de mooie programmering. Hopelijk vindt de gemeente in samenspraak met de stichting Muziekhuis daar nog een mooie oplossing voor. Het zou verstandiger van GL en de SP zijn als ze zich daar hard voor maken, in plaats van het onmogelijke (behoud Qbus op de huidige plek) na te streven. De tijd dringt.

  • Ashley North op

   Beste Frats,

   Je schrijft: “Binnen de taak van BplusC hoort niet het onderhouden van een professioneel concertpodium, wat de stichting Muziekhuis wel moest doen”. Juist die keus van het college maakt het een inhoudelijke beleidswijziging, omdat het versterken van de concertprogrammering in Leiden juist een expliciet doel is van de Cultuurnota, vastgesteld door de Raad.

   Je schrijft ook dat 7 jaar geleden al besloten was dat met ingebruikname van Gebr. De Nobel het Muziekhuis zou ophouden te bestaan. Dat klopt deels, ware het niet dat dan o.a. de concertprogrammering van het Muziekhuis ín De Nobel geïntegreerd zou worden. Iets wat nog altijd niet is gebeurd.

   Juist die concertprogrammering is waar o.a. GroenLinks, SP en CU nu voor opkomen. Wij willen het onderbrengen bij o.a. De Nobel maar ook de ruimte bieden om het op andere locaties in de stad te organiseren. Probleem is alleen dat het college al meermaals heeft gesteld dat het nastreven van goede concertprogrammering geen onderdeel is van het gemeentelijk beleid. Wat dus haaks staat op de eerdergenoemde Cultuurnota, zie pagina 25 alhier: http://gemeente.leiden.nl/fileadmin/files/Projecten/Wat_Wil_Leiden_/Cultuuur071/Publicaties/Cultuurnota_2012-2018def_webversie_.pdf

   Ik hoop je zo iets meer context geboden te hebben.

 3. een Leids burger op

  Nogmaals onderzoeken of onderbrengen van Qbus bij de Nobel nog tot de mogelijkheden behoort had ik ook al voorgesteld, zie:
  http://sleutelstad.nl/2015/03/26/doek-valt-voor-muziekhuis-ondanks-massale-steun-uit-de-stad/#comment-240222
  Maar dat hadden de popQuiBUSsen eerder moeten doen. Het is de vraag of dat nu nog wel kan en alle beschikbare ruimte in de Nobel al niet gereserveerd is voor anderen. Dat de wethouder er nu voor kiest om óók de concertprogrammering aan anderen over te laten (dan de popQuiBUSsen) vindt, mijns inziens, vooral zijn oorzaak in het niet nakomen van afspraken, huurschuld e.d.
  Het wordt tijd dat er een eind komt aan die soapserie over de popQuiBUSsen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline