Geen heroverweging subsidie Muziekhuis

1

Ashley-North.jpegAls BplusC per 1 mei de exploitatie overneemt van de oefenruimtes voor muzikanten die nog nog door de Stichting Muziekhuis Leiden worden gerund, vervalt ook de subsidie van de gemeente aan die laatste organisatie. Omdat BplusC geen concerten gaat organiseren – iets dat het Muziekhuis in concertzaal Qbus wel deed – kan een deel van de subsidie beschikbaar blijven voor concertorganisatoren in Leiden. Dat vindt althans GroenLinks. Raadslid Ashley North van GroenLinks Leiden wil komende raadsvergadering een voorstel van die strekking indienen.

Wethouder Strijk, en met hem een ruime meerderheid in de Leidse gemeenteraad, voelt daar niets voor: “De subsidie is voor het openhouden van oefenruimtes voor Leidenaren die drum- of gitaarles willen hebben of die willen repeteren met hun band.” Concerten moeten zich in de ogen van Strijk zelf bedruipen. Uit de opbrengst van de kaartverkoop en de baromzet.

Strijk sluit overigens niet uit dat er ook in de toekomst af en toe concerten zullen worden gehouden in de Qbus. BplusC gaat die zaal exploiteren en zal hem ook verhuren aan derden. Strijk: “Dus wellicht ook af en toe aan de mensen die nu voor het Muziekhuis die professionele concertprogrammering regelen.” Eerder gaf Strijk ook aan dat wat hem betreft ook multicultureel podium De X wat hem betreft gebruik kan blijven maken van de Qbus.

Delen

1 reactie

  1. Ferry Rigault op

    Zouden de concerten in de Nobel en de voorstellingen in Stadsgehoorzaal en Schouwburg zich zelf zonder subsidie zich ook kunnen bedruipen uit de entree en de barinkomsten? Lijkt me niet. Typisch gevalletje van het meten met twee maten.
    Gemeentelijke subsidie blijft nodig en terecht dat de Nobel, Stadsgehoorzaal en Schouwburg hier subsidie voor krijgt. Maar dan zouden ook de concerten van het Muziekhuis die moeten krijgen. Wethouder Strijk en vele partijen roemen de unieke programmering van het Muziekhuis en willen zich daar sterk voor blijven maken. Zolang het echter maar niets kost.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline