Leidse daklozen slapen voortaan binnen

yvonnevandelftGisteren werd in de vergadering van de raadscommissie Onderwijs & Samenleving een voorstel van GroenLinks Leiden besproken om bij lage temperaturen extra capaciteit te regelen in de nachtopvang voor daklozen. Als het langere tijd koud is treedt in Leiden al jaren de zogenaamde ‘winterregeling’ in werking. Die houdt in dat er tijdelijk extra bedden beschikbaar komen voor daklozen, zodat niemand bij extreme kou op straat hoeft te slapen.

Normaal wordt er geloot als er meer vraag is dan er bedden zijn. In praktijk moeten er vaak 15 tot 20 daklozen op straat slapen. Dat is exclusief mensen die hier illegaal verblijven. Die hebben sowieso nu geen recht op een plek bij Stichting De Binnenvest die de opvang in Leiden regelt.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/186360427″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Yvonne van Delft in gesprek met Melle Tuik over nachtopvang voor daklozen in Leiden.

Problemen ontstaan er bij korte koude periodes. Dan geldt de winterregeling niet en is het toch erg koud om buiten te moeten slapen. GroenLinks wil nu dat er in Leiden nooit meer iemand in de kou hoeft te slapen en roept SP-wethouder Roos van Gelderen op om voor extra plekken te zorgen zodra het koud is. Ook als dat maar één nacht is. Of het voorstel later deze maand in stemming wordt gebracht in de gemeenteraad is nog niet zeker. De wethouder beloofde dat ze gaat kijken of er per direct voor extra opvang kan zorgen. Lukt dat niet, dan dient GroenLinks-fractievoorzitter Yvonne van Delft (foto) alsnog een motie in tijdens de komende raadsvergadering. Van Delft: “Want de toezegging van de wethouder is mooi, maar het moet wel echt nú. Want het is nú koud.”

Politiek daklozen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×