Leiden gaat glas, papier en kunststof weer zelf inzamelen

4

De gemeente Leiden zet afvalinzamelaar Vliko per 1 april bij het vuilnis. Vanaf die datum gaat de afdeling beheer van de gemeente Leiden de containers weer zelf legen. Dat schrijft wethouder Laudy aan de gemeenteraad. Voor het zover is wil Laudy precies weten hoeveel capaciteit er nodig is om de inzameling weer vlekkeloos te laten verlopen. De afdeling Beheer van de gemeente brengt dat nu in kaart en komt in maart met een verbeterplan. Volgens de wethouder kost het zelf inzamelen de gemeente geen extra geld en kan er zo nodig eerder capaciteit worden bijgeschakeld.

Aanleiding voor de gewijzigde inzameling zijn de aanhoudende klachten over overvolle containers op tal van plekken in de stad. Na de feestdagen ging het mis. Het aanbod was groter, terwijl er om vuurwerkschade te voorkomen ook containers tijdelijk waren verwijderd. “De aannemer heeft te weinig capaciteit kunnen bijschakelen om de piek op te vangen, aldus Laudy in zijn brief.

Een ander probleem is dat met name in de Merenwijk (Kopermolen) en de Stevenshof (Stevensbloem) de inzameling van plastic tegen de grenzen aanloopt van wat maximaal haalbaar is met de huidige capaciteit van containers. Volgens Laudy kan dat probleem alleen worden opgelost als de gemeenteraad geld beschikbaar stelt om het aantal (pers)containers voor plastic te verhogen. Nu zijn er – verspreid over heel Leiden – slechts 15 inzamellocaties.

20150110_095458

20150110_155129

 

 

 

 

 

De afgelopen weken zijn er extra inzamelrondes geweest, ook op zaterdagen. Ook heeft een serviceteam van de afdeling beheer continu door de stad gereden om los glaswerk en dergelijke meteen bij de volle containers weg te halen. “Zo lang dat nodig is, gaan we daar ook mee door,” besluit Laudy zijn brief aan de raad.

Delen

4 reacties

  1. Een beter milieu begint bij jezelf Leiden! Meer inzamellocaties voor plastic afval graag!

  2. Ben blij met dit bericht want erger mij aan de overvolle containers. Graag ook een plasticafvalcontainer op de hoek Tomatenstraat/Lammenschansweg.

  3. Misschien zou er ook eens nagedacht kunnen worden over een andere plaats voor de containers bij het diamantplein zodat de vrachtauto’s die komen legen niet de hele dag het fietspad blokkeren. En er misschien wat minder glas op het fietspad komt.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline