De Schuilplaats stopt ermee

“Na uitvoerig beraad hebben wij besloten om de zoektocht van De Schuilplaats naar een nieuwe locatie te staken en – na 12 mooie jaren – de stekker uit ons initiatief te trekken.” Een week geleden werden bestuur en vrijwilligers van de Schuilplaats nog in het zonnetje gezet tijdens de nieuwjaarsreceptie van het CDA Leiden waar ze de Joop Walenkamp Award kregen voor hun activiteiten, vanavond maakt voorzitter Arthur Niggebrugge bekend dat de stichting wordt opgeheven: “De veranderde omstandigheden op straat, de betere opvang door de gemeente en andere instellingen, en de moeilijke zoektocht naar een vergelijkbare locatie hebben ons tot dit besluit gebracht.”

Afgelopen donderdag stond tussen het bestuur van stichting de Schuilplaats en wethouder Roos van Gelderen nog een voortgangsgesprek op de agenda. “Maar dat gesprek kreeg een beetje een andere wending,” zo liet een verraste wethouder vanmiddag weten. “Ik kreeg te horen dat ze ermee stoppen, en dus stopt ook onze bemoeienis bij de  zoektocht naar een geschikt pand.”

Niggebrugge blikt tevreden terug op 12 jaar Schuilplaats: “Toen wij 12 jaar geleden met dit initiatief begonnen, en het slaaphuis nog maar 10 bedden beschikbaar had, kwamen wij regelmatig zieke mensen op straat tegen die buiten moesten slapen. We zijn toen op zoek gegaan naar een kleine overdekte ruimte, en kregen plotseling het pand op de Boommarkt aangeboden door Mart Meeuwsen en de toenmalige wethouder Hans Buijing. We mochten er 2 jaar gebruik van maken en dat zijn er uiteindelijk 10 geworden.”

In die 10 jaar is de Schuilplaats altijd door de gemeente en een hele schare van goedwillende particulieren en instellingen, met goed en geld ondersteund. “Door de inzet van de vele tientallen en wellicht in totaal zelfs honderden vrijwilligers hebben we duizenden bezoekers op de Schuilplaats mogen verwelkomen. Al met al kijken we met heel veel plezier terug op de afgelopen jaren. We willen iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen hartelijk bedanken voor zijn of haar inzet en kijken met dankbaarheid terug op deze mooie periode.”

Niggebrugge vervolgt: “De persoonlijke aandacht van al onze vrijwilligers, onze meester-kok Alt Zwanenburg die meer dan 100.000 maaltijden heeft bereid, onze reusachtige kledinguitgifte, onze enthousiaste kapsters, huisartsen, tandartsen en pedicure en onze eigen apotheek hebben een groot verschil gemaakt in de leefomstandigheden van onze bezoekers in de afgelopen 10 jaar.”

“Onze harten zijn niet veranderd,” zegt de voorzitter: “De omstandigheden wel. In de wetenschap dat wij het leed van de meest kwetsbaren in onze stad hebben mogen verzachten leggen wij ons mooie initiatief ter ruste.”

Ook wethouder Van Gelderen denkt dat de omstandigheden voor daklozen in Leiden tegenwoordig een heel stuk beter zijn dan een jaar of tien geleden. Onder leiding van De Binnenvest heeft de gemeente de afgelopen jaren de hulp aan daklozen enorm verbeterd en uitgebreid. Zo heeft het huidige slaaphuis 40 bedden en het nieuwe sociaal pension 27 woonplekken.

kerstavond

Afgelopen Kerstavond waren de bezoekers van de Schuilplaats te gast bij het Driestar College aan de Dieperpoellaan. Daar werd gezamenlijk de kerst gevierd. Achteraf is dat dus de laatste bijeenkomst geweest.

Advertentie

Leiden Nieuws schuilplaats


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×