Mei 2014, bij de heropening van V&D Leiden, verdrongen honderden mensen zich voor de deuren van het warenhuis. De rest van het jaar is het aanzienlijk minder druk. Een korting op de salarissen en een huurvrije periode van vier maanden moeten de warenhuisketen redden. (Foto's: Chris de Waard).

Omvallen V&D geen probleem voor Aalmarktplannen

vroom-dreesmann_1904DSC_0056

 

 

 

 

 

 

 

 

Links de vestiging van Vroom & Dreesmann Leiden waar het in 1904 mee begon. Rechts het gemoderniseerde V&D Leiden anno 2014.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/189786377″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Mocht warenhuisketen V&D (sinds 1887, 63 vestigingen, ruim 10.000 medewerkers) het niet redden dan is dat weliswaar verschrikkelijk jammer voor Leiden, maar invloed op de herontwikkeling van het winkelhart zal het niet hebben. De Aalmarktplannen komen niet in gevaar. Dat zei wethouder Laudy gisterenavond in antwoord op de vraag die veel mensen deze week bezighoudt. Een vraag die werd gesteld door D66-duoraadslid Bart Borst: “Wat als V&D verdwijnt?”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/189760238″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Laudy wijst erop dat de ontwikkeling bij de Aalmarkt in drie stukken is geknipt. Het Haarlemmerstraatblok (moet nog in uitvoering komen), het Stadsgehoorzaal blok (in uitvoering) en het Waagblok. Dat waagblok, met daarin onder meer het warenhuis, is klaar. Als V&D omvalt, heeft dat dus voor Leiden geen gevolgen. Ook ontwikkelaar ASR maakt zich geen zorgen.

Laudy hoopt dat het alsnog goedkomt met V&D en denkt dat Leiden sowieso niet als eerste zou sneuvelen, mocht de warenhuisketen de problemen niet te boven komen: “Ik denk dat V&D zich niet als eerste zal terugtrekken uit de 100.000-plus gemeenten. Bovendien staat de flagship-store van V&D in Leiden sinds de enorme verbouwing die pas afgelopen zomer werd afgerond.”

In mei 2014 werd de compleet vernieuwde V&D heropend. Niet alleen het gebouw werd ingrijpend verbouwd, ook het concept ging op de schop. “We hebben ons opnieuw uitgevonden,” stelde toenmalig vestigingsmanager Jan van der Linden bij die gelegenheid. “V&D Leiden gaat als voorbeeld dienen voor alle andere V&D Warenhuizen in Nederland.” Misschien moeten we inmiddels hopen dat dat laatste niet uitkomt. (Video: Chris de Waard).

Mocht het uiteindelijk toch misgaan met V&D dan is Laudy ervan overtuigd dat er snel een nieuwe huurder voor het enorme pand gevonden zal worden. “Maar we hopen natuurlijk dat V&D blijft.”

Leiden Politiek vroomdreesmann


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×