Op 2 april komen de architecten van de restauratie en de nieuwbouw van de Lakenhal naar Leiden om tekst en uitleg te geven bij hun ontwerp. (Impressies: Museum de Lakenhal)

Restauratie en uitbreiding Lakenhal later klaar

De Lakenhal opent niet in het najaar van 2017, maar pas een half jaar later, voorjaar 2018. Dat blijkt uit een brief van cultuurwethouder Strijk aan de Leidse gemeenteraad. Het museum mist daardoor het jubileum van De Stijl. Die door Theo van Doesburg opgerichte kunststroming bestaat in 2017 een eeuw en daar wilde De Lakenhal graag bij stilstaan met een mooie heropeningsexpositie. “Er is nu besloten om de planning voor het verdere proces bij te stellen op basis van realistische verwachtingen,” aldus Strijk. Overigens zal De Lakenhal wel op andere manieren aandacht gaan besteden aan 100 jaar De Stijl. “We gaan het zeker niet missen,” zegt hoofd publiek Minke Schat van het museum: “We kunnen het alleen niet in de nieuwbouw laten zien. We zijn nog op zoek naar een alternatieve locatie.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/191931874″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

De Lakenhal is weliswaar een half jaar later klaar, maar het wordt niet duurder, aldus directeur Meta Knol.

De bouwkosten van het Definitief Ontwerp voor het museum zijn door een extern bureau doorgerekend. Ze passen binnen het beschikbare budget. Wel heeft het museum zelf nog een aantal wensen die optellen tot 2.200.000 euro. Daar komt nog een bedrag van negen ton bovenop als risicoreservering mocht het fondsenwerven minder opleveren dan verwacht. In totaal moet de directie van De Lakenhal daarom nu nog op zoek naar 3,1 miljoen euro. Daarvoor heeft het museum een flink aantal fondsen benaderd. Op het verlanglijstje staan onder meer voor zes ton aan LED-verlichting en de restauratie van de ‘aard- en nagelvaste collectie’ en van objecten die na de heropening in de vaste collectie te zien zullen zijn (1,2 miljoen).

In totaal gaan de restauratie en uitbreiding 22,2 miljoen euro kosten. “Als al onze wensen tenminste in vervulling gaan,” zegt Schat. Van dat bedrag komt 16,6 miljoen van de gemeente Leiden, 2,5 miljoen heeft het museum al binnengehaald via fondsenwerving en een bedrag van 3,1 miljoen moet dus nog worden gevonden om alle wensen in te kunnen vullen.

Omdat er sinds de presentatie van de plannen, in november vorig jaar, nogal wat commotie is ontstaan over met name de nieuwe gevel aan de Lammermarkt, organiseert het museum samen met het Rijnlands Architectuur Platform (RAP) op 2 april een bijeenkomst met de architecten. Dat zijn HappelCornelisseVerhoeven uit Rotterdam voor de nieuwbouw en Julian Harrap Architects uit Londen voor de restauratie van de bestaande gebouwen. De architecten komen uitleg geven over het ontwerp. Dat deden ze overigens al eerder in een statement van de architecten.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/114368841″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Bij de architectenselectie in oktober 2013 sprak Chris de Waard al uitgebreid met de architecten Nienke Happel en Julian Harrap. Met die laatste is het gesprek in het Engels.

statement van de architecten

Cultuur Leiden jammermarkt


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×