(Foto: Chris de Waard).

Debacle ROC Leiden kan Leiden miljoenen kosten

Hoewel de gemeente Leiden niet direct was betrokken bij de vastgoeddeals die ROC Leiden de das om hebben gedaan, kan de gemeente voor 3,3 miljoen euro het schip in gaan. Dat blijkt uit de beantwoording van een hele serie vragen van verschillende raadsfracties die het college vandaag heeft beantwoord.

De gemeente Leiden is niet verantwoordelijk voor de inhoud en de financiën de gemoeid zijn met het MBO-onderwijs. Die ligt bij de MBO-instellingen zelf en bij het ministerie van OCW. De miljoenen die Leiden mogelijk zelf moet betalen komen dan ook vooral door misgelopen inkomsten. Het ROC Leiden zou 800.000 euro bijdragen aan een fietsenstalling bij het Bètaplein achter het gebouw bij Leiden Lammenschans. Ook staat er nog twee rekeningen open van elk 400.000 euro aan niet betaalde Onroerend Zaakbelasting (OZB).

Een ander probleem is een onderzoek van de belastingdienst naar de aankoop van een deel van het ROC-gebouw door het Da Vinci College. Dat is door de gemeente ‘om niet’ geleverd aan die MBO-school. De belastingdienst bekijkt nu of er toen terecht geen 1,7 miljoen overdrachtsbelasting is betaald. Als dat onderzoek negatief uitvalt, valt er mogelijk dus een naheffing.

Leiden ROC locaties


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×