Montagefoto van 'Vierkant in Vierkant' van Theo van Doesburg op het Stationsplein in Leiden. (Impressie: architect Dickens van der Werff).

Mogelijk herkansing voor Vierkant in Vierkant

Vierkant in Vierkant, het kunstwerk van Theo van Doesburg, krijgt wellicht toch een plek in Leiden. Niet bij het station, maar op de Lammermarkt. “Niet als fontein, want het is ook nooit als fontein ontworpen,” zegt voorzitter Joque Mulder van Beelden in Leiden (BIL). in overleg met de oorspronkelijke initiatiefgroep, de Stichting Vierkant in Vierkant met onder andere Petra en Hoogeveen en Ronald Mittelmeijer, probeert BIL alsnog de handen op elkaar te krijgen voor plaatsing van het standbeeld. “En dan natuurlijk het liefst in 2017, als De Stijl 100 jaar bestaat,” zegt Mulder.

Stijl_vol_05_nr_04

Eerder deze week liet ook Lakenhal-directeur Meta Knol zich positief uit over plaatsing van Vierkant in Vierkant op de Lammermarkt: “Als museumdirecteur zou ik dat natuurlijk fantastisch vinden,” zei ze in een uitzending bij Sleutelstad FM. Volgens Joque Mulder wordt er wel gekeken of het kunstwerk uit een ander materiaal dan beton kan worden opgetrokken. “We willen kijken of er een lichtere materiaalsoort denkbaar is, zodat het beeld ook verplaatst kan worden.” Dat verplaatsen is nodig als rond 3 oktober bijvoorbeeld de kermis het plein in beslag neemt.

Theo van Doesburg richtte De Stijl op in Leiden. Dat was in 1917. De kunstbeweging is vernoemd naar het gelijknamige tijdschrift. Naast Van Doesburg waren ook Piet Mondriaan, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, J.J.P. Oud, Jan Wils, Robert van ’t Hoff, Gerrit Rietveld en George Vantongerloo belangrijke leden van De Stijl.

Cultuur Leiden vierkantinvierkant


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×