Doden op Pieterskerkplein herdacht

Dodenherdenking wordt dit jaar en ook in 2016 gehouden op het Pieterskerkplein. Het gedenkmonument dat aan de 2e Binnenvestgracht staat wordt over enkele weken verplaatst naar de rand van het plein, onder de bomen en met de rug naar de Kloksteeg. De herdenkingsdienst vindt plaats in de Pieterskerk, omdat er dit jaar veel meer mensen worden verwacht dan in andere jaren. Dat komt omdat het 75 jaar geleden is dat professor Cleveringa zijn beroemde protestrede hield tegen de Duitse bezetter. Daar wordt uitgebreid bij stilgestaan.

Niet alleen in de kerk, maar ook tijdens de stille tocht naar het monument is eer aandacht voor Cleveringa. Die tocht gaat via het Gerecht en het Rapenburg en de Kloksteeg. Onderweg wordt een moment stilte in acht genomen bij het Academiegebouw. Daar is een gedenkteken voor Cleveringa en twee collega-hoogleraren die in 1940 ook een protestcollege gaven.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline