Duizenden handtekeningen voor behoud Qbus

Sympathisanten van het Muziekhuis Leiden en in het bijzonder die van de Qbus laten massaal weten dat de intieme concertzaal open moet blijven. Online is de petitie die oproept tot het behoud van de Qbus al 1.682 keer getekend. Op straat zijn minstens zoveel handtekeningen opgehaald. De teller staat inmiddels op ongeveer 3.500. “Dat zijn er al twintig keer zoveel als er in de Qbus passen,” merkt een van de handtekeningenjagers op.

Ook de komende weken gaat de handtekeningenactie door. Vrijwilligers en supporters van het Muziekhuis staan dan op de markt en donderdagmiddag worden ook bij station Leiden Centraal handtekeningen ingezameld.

qbusGroenLinks voorman Bram van Ojik was zaterdag één van de circa 485 ondertekenaars van de petitie. (Foto: PR).

“Iedereen is verontwaardigd over de voorgenomen beslissing van wethouder Strijk,” zo stelt het Muziekhuis. “De huurschuld wordt nu als stok gebruikt om de Qbus-programmering alsnog de Nobel in te jagen. Dit nadat de Qbus uit het originele plan van de Nobel is geschreven. De activiteiten passen daardoor letterlijk niet in het gebouw.” Ooit was het plan dat de activiteiten van het Muziekhuis en de Qbus zouden worden ondergebracht in Gebr. de Nobel. In de aanloop naar de realisatie van dat popcentrum werden de plannen echter versoberd. Zo werd een derde zaal bijvoorbeeld geschrapt.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/195171756″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Wethouder Strijk legde afgelopen zaterdag nog eens uit waarom de Qbus dicht moet: “Het is afgesproken met de buurt, ze betalen de huur niet en concentratie van de activiteiten op een beperkt aantal BplusC-locaties is goedkoper.”

Het steekt de medewerkers van de Qbus dat ze, volgens eigen zeggen, op oneigenlijke gronden moeten verdwijnen. “De Wethouder laat zich niet goed informeren. Hij roeptoeterde zaterdag bij Sleutelstad nog in een radio-interview over geluidsoverlast en wijst naar het convenant. Wij zeggen op onze beurt dat de Gemeente Leiden zich niet aan het convenant houdt door ons de huur op te zeggen zonder enig ander voorstel!”

Op donderdagavond 26 maart wordt op het Stadhuisplein een manifestatie gehouden. Daarbij worden ook de duizenden steunbetuigingen aangeboden aan de gemeenteraad. De manifestatie begint om 19.00 uur, om 20.00 uur begint de vergadering van de raadscommissie Werk en Middelen waar het Muziekhuis zal inspreken.

Waarschijnlijk volgt er die vergadering ook nog een debat over het voornemen van cultuurwethouder Strijk om de Muziekhuis-activiteiten over te doen aan BplusC. Tijdens de komende raadsvergadering van 19 maart zullen GroenLinks en de SP vragen om de brief die Strijk daarover aan de raad heeft gestuurd te agenderen voor de 26e. De partijen willen graag met de wethouder in debat over het alternatieve plan van het Muziekhuis.
Cultuur Leiden Politiek Muziekhuis muziekhuis123 Qbus


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×