Tomas Kok trekt tijdens een door hem aangevraagd spoeddebat fel van leer tegen de islam. (Foto: Chris de Waard).

Groep Kok wil draconische veiligheidsmaatregelen rond 'monstermoskee'

Tijdens een spoeddebat dat vanavond werd gehouden in de Leidse gemeenteraad heeft de aan de PVV gelieerde Groep Kok om een hele serie veiligheidsmaatregelen gevraagd in het Haagwegkwartier. Volgens fractievoorzitter Tomas Kok die het debat aanvroeg, is er een golf van terreur gaande tegen de omwonenden van de moskee in aanbouw. “De buren van die monstermoskee worden bespuugd, hun ruiten worden ingegooid en hun muren en auto’s worden beklad,” aldus Kok die stelt dat ‘Marokkaans straattuig’ achter de incidenten zit. “Of kanspareltjes, zoals sommige partijen ze noemen, maar het maakt niet uit hoe je ze noemt, als de Leidenaren maar tegen ze beschermd worden.” Volgens Kok zitten de bewoners gevangen in een shariawijk: “Ze zijn vogelvrij, maar kunnen niet weg. Hun huizen zijn onverkoopbaar!”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/196790508″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Burgemeester Lenferink stelt in een reactie dat het altijd goed is als raadsleden alert zijn op ontwikkelingen in de stad: “Daar gaan we ook altijd serieus mee om.” Maar in deze buurt is de situatie helemaal niet ernstiger dan elders in de stad. Er gebeurt weleens wat, maar niets uitzonderlijks. De wijk is wat dat betreft een middenmoter. Het aantal intimidaties is er afgenomen en de vandalismecijfers zijn al een tijdje ongeveer gelijk. Zo blijkt uit cijfers van de politie.

De burgemeester kondigt wel een grote bijeenkomst aan waar wijkbewoners vragen kunnen stellen over alle zaken die hen bezig houdt. Ook gaat de politie vaker surveilleren. Lenferink erkent dat er spanning is in de wijk in verband met de vergunningverlening voor het islamitisch centrum dat er momenteel gebouwd wordt, maar ziet niet direct een relatie tussen de moskee en de problemen die Kok schets. “We hebben veel gesprekken in de wijk. Een deel van de bewoners is inderdaad tegen, maar er is ook een groep toekomstgericht bezig om de relatie met het moskeebestuur te versterken. Die willen goed nabuurschap.

Na het debat diende de Groep Kok een zestal moties in. Daarin wordt de gemeente opgeroepen om te zorgen voor meer politie bij de Ter Haarkade, het opkopen van huizen van bewoners die weg willen voor de prijzen van voor de komst van de moskee, een gebiedsverbod voor wetsovertreders die bijvoorbeeld gepakt worden bij het ingooien van ruiten en tijdelijke samenscholingsverboden als er escalaties dreigen. Tenslotte wil Kok dat een van de wethouders een speciale portefeuille integratie krijgt.

identitair01

Leiden Politiek mosknee


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×