De Lammermarkt is nu vooral een grote bouwput. Begin 2017 is het werk onder de grond klaar en kan begonnen worden aan de inrichting van de Lammermarkt zelf. Het moet een groen evenementenplein worden. (Archieffoto: Chris de Waard).

Lammermarkt: Hekken rond Molen de Valk weg: geen onderdoorgang Valkbrug

Als begin 2017 de ondergrondse parkeergarage onder de Lammermarkt klaar is, wordt aansluitend het ‘groene dak’ van die garage aangepakt. Bovengronds wordt de Lammermarkt een zo groen mogelijk evenementenplein. Een deel van het plein wordt verhard en is dan geschikt voor kleinere tot middelgrote evenementen. Tot formaatje Leiden Culinair ongeveer. De rest van het plein wordt vergroend. Maar wel op zo’n manier dat grote evenementen zoals de kermis op 3 oktober en het optreden van Armin van Buuren op Koningsdag mogelijk blijven.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/199044696″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Co-voorzitter Rutger Engelhard van de wijkvereniging is blij met de uitstekende samenwerking met de gemeente.

De wijkvereniging is ronduit blij met alle ontwikkelingen. De samenwerking met de gemeente is uitstekend en van de 14 wijkwensen zijn er 13 ingelost. Alleen het behoud van wat bewonersparkeerplaatsen langs de appartementen aan de Marepoortkade stuitte op zoveel weerstand dat de vereniging zich erbij neerlegt dat ook de bewoners hun auto in de ondergrondse garage moeten parkeren.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/199044367″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Gisteren kregen de leden van de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling een presentatie over de plannen met de Lammermarkt. Ook konden belanghebbenden hun zegje doen en bijvoorbeeld ideeën met de politiek delen. Dat deed onder andere oud-wethouder Hans van Dam (PvdA, 1974-1982). Zijn idee: zorg dat gebruikers van het Singelpark straks langs het water kunnen wandelen, onder de Valkbrug door. De brug wordt nu toch vervangen dus dan kan er  in zijn ogen mooi een onderdoorgang worden aangelegd. Hij kreeg er de handen niet voor op elkaar. Sociaal onveilig, zo’n overdekte tunnel vlakbij de nachtopvang voor daklozen, vindt niet alleen de wijkvereniging, maar ook wethouder Laudy. Die laatste ziet nog een tweede beer op de weg. Door zo’n onderdoorgang wordt de brug hoger. Die komt dan verderop op het plein pas weer op het normale straatniveau en dat kost ruimte.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/199044517″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Wethouder Laudy is blij met alle positieve inbreng van omwonenden en andere belanghebbenden.

De plannen voor de Lammermarkt liggen overigens nog niet vast. Er volgt nog een ontwerpfase waarin allerlei zaken verder worden uitgewerkt. Dan wordt bijvoorbeeld bekeken of het fietspad dat tussen de molen en het water van de Rijnsburgersingel loopt, kan worden verplaatst. Dat zou beter zijn voor het Singelpark-gevoel. Laudy denkt het antwoord al te weten: “De fietsroute van het Schuttersveld naar de Beestenmarkt is het belangrijkste. Verplaatsen naar de andere kant van het plein lijkt dan ook niet logisch, maar ik wil er met plezier nog eens naar kijken.”

Ook rondom de molen verandert het een en ander. De hekken en bosschages rond Molenmuseum de Valk verdwijnen. Er worden wandelpaden aangelegd, zodat het terrein toegankelijk wordt. Ook als het museum gesloten is.

Leiden Politiek Parkeergarage Lammermarkt


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×