Ondergrondse containers krijgen grotere gaten

6

Het verbeterplan van wethouder Laudy om van Leiden een veel schonere stad te maken, is afgelopen avond met veel instemming ontvangen door de Leidse politiek. Heet is dan ook een veelomvattend plan met een oplossing voor zo’n beetje elk probleem dat zich de afgelopen periode heeft voorgedaan. De enige die nog roet in het eten kan gooien is Murphy.  Dat gebeurde dan ook meteen al in het eerste weekeinde na 1 april. Op die datum ging de gemeente de afvalcontainers weer zelf legen. Enkele dagen later was het pasen. Op feestdagen wordt er sowieso meer afval aangeboden en zijn containers dus sneller vol. Nu had het ook nog hard gewaaid, waardoor de vuilcontainers een dag lang niet geleegd konden worden. De extra ingehuurde wagen boden ook al geen soelaas. De ene begaf het, de tweede kon na een ronde vuil ophalen niet geleegd worden omdat de benodigde papieren bleken te ontbreken.

VVD-wethouder Paul Laudy heeft zijn verbeterplan klaar voor het legen van de vuilniscontainers.

Wethouder Laudy gaf de commissieleden een aantal zaken in overweging. Leiden telt maar liefst 350 afvalcontainers. Sommigen worden wel vier keer per week geleegd, een enkele zelfs meerdere keren per dag. Met de paasdagen waren er twaalf klachten over volle containers. “Dat zijn er twaalf teveel, maar op het totaal doen we het dan denk ik niet slecht,” vond Laudy. Overigens gaat de gemeente de containers voortaan ook op feestdagen legen en worden de bakken op drukke locaties, bijvoorbeeld bij winkelcentra, voortaan op zaterdagen twee keer geleegd.

Gijs Holla, fractievoorzitter van de PvdA, zette begin dit jaar met GroenLinks en het CDA een speciaal Twitter-account op: @vollecontainer. De partijen verzamelde zo klachten om de wethouder tot actie te manen.

Er wordt overigens nogal wat afval ingezameld in Leiden. Jaarlijks zeven miljoen kilo aan glas, papier en kunststof. Dat is nog zonder alle vuilniszakken mee te rekenen. “Dus ik deel uw zorgen over de troep in de stad en ook de wens om het op te lossen,”  zei Laudy, die wel wat tijd wil om dat te regelen: “Ik ben hartstikke trots op die tientallen kanjers van Stedelijk Beheer die elke dag al die containers legen, maar we hebben ook wat leertijd nodig. We  zijn net twee weken bezig.”

Laudy wijst er ook op dat er gewoon ook steeds meer afval wordt aangeboden. Bijvoorbeeld door de enorme vlucht die winkelen via internet heeft genomen, hebben mensen bijvoorbeeld veel meer kartonnen verpakkingsmaterialen die ze kwijt moeten. “De gaten in de ondergrondse papiercontainers zijn overigens aan de kleine kant voor die dozen. Die blijven regelmatig steken in de  inwerpopeningen. De container lijkt dan vol, maar is het niet. Het gevolg is dan wel dat mensen vuilnis naast de bakken gaan zetten, schetste Laudy nog een ander probleem: “Die gaten gaan we dus groter maken.”

Overvolle glasbakken vormen overigens een probleem apart. Het blijkt dat de Leidse horeca op grote schaal volstrekt illegaal gebruik maakt van de glasbakken. Laudy: “Dat mag gewoon niet. Die moeten gewoon een contract sluiten met een inzamelaar.” Dat kan overigens ook de gemeente zijn. Gesprekken met Horeca Leiden en extra handhaving moeten een einde maken aan de illegale praktijken.

Op termijn hopen verschillende partijen dat de Leidse afvalberg zal gaan krimpen. Wethouder Laudy denkt dat dat ook wel zal gaan gebeuren: “Maar dat is echt een kwestie van lange adem. Er zijn landelijk allerlei ontwikkelingen. Nascheiding bijvoorbeeld, of omgekeerd inzamelen.” Bij nascheiding wordt afval niet meer gescheiden ingezameld, maar achteraf gescheiden, Met allerlei moderne technieken kan dat volgens Laudy zelfs efficiënter zijn dan het huidige systeem. Bij omgekeerd inzamelen wordt alles van waarde aan huis opgehaald. Laudy: “Alleen voor het restafval moet je dan nog zelf gaan lopen met je zakje.”

Verbeterplan_verzamelcontainers.

Delen

6 reacties

  1. Ik heb ook wel eens mensen van een buurtsuper een papiercontainer met karton zien vullen. Is ook niet de bedoeling, lijkt me.

  2. Dat klopt, Neeltje. De diverse afvalcontainers zijn niet voor bedrijfsafval. Zelf zie ik regelmatig dat leveranciers/bezorgdiensten, klusjemannen, e.d. hun bedrijfsafval in wijkcontainers deponeren. De pakkans is echter klein, want je kunt niet overal een handhaver neerzetten. In zo’n geval moeten de boetes dus heel hoog worden, want dan durven de boeven het risico misschien niet te nemen.

  3. Dozen en papier (oude kranten) horen niet in de container voor restafval. Die horen in de papiercontainer, goed voor het milieu. Of nog beter, breng het oude papier naar een kerkelijke instelling of een school. Deze instellingen zijn er wat blij mee. Indien dan toch in de papiercontainer, maak dan de dozen plat zodat de container niet vlug vol is of “vol lijkt”.

  4. Martin Kroon op

    Karton moet helemaal niet in de papiercontainers! Het levert alleen maar problemen en doet afbreuk aan de kwaliteit van het te recyclen papier. Karton is al gerecycled en kan beter met het restafval mee om verbrand te worden. Ook bij bovengrondse containers verstoppen dozen de (brede) openingen en nemen in de bakken veel ruimte in, zodat de hele boel daarna eruit waait (zwerfvuil!) of nat regent. De openingen moeten dus juist niet groter gemaakt worden, de regels moeten aangepast zo dat kartonnen dozen geweerd worden – net als melkpakken, plastics e.d. De afval-gedragsvoorlichting kan sowieso wel wat actiever en gerichter worden, want het is vooral het gedrag van de bewoners dat de troep veroorzaakt.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline