Op de kruising van de Gooimeerlaan en de Ketelmeerlaan komt vrijwel zeker geen rotonde. Datzelfde geldt voor de kruising Ketelmeerlaan / IJsselmeerlaaan. Niet nodig en daardoor veel te duur, vindt het stadsbestuur.

Vooralsnog geen rotondes in Merenwijk

Verkeerswethouder Strijk krijgt nog tot na de zomer de tijd om te onderzoeken wat de beste verkeersoplossingen zijn voor de twee kruisingen van de Ketelmeerlaan met de centrale toegangswegen naar de wijk: de Gooimeerlaan en de IJselmeerlaan. De VVD vroeg aan Strijk om snel werk te maken van de aanleg van de rotondes, maar kreeg maar weinig meestanders. De meeste partijen vinden ook dat er iets moet gebeuren, maar houden niet vast aan dure rotondes als andere oplossingen ook voldoen.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/201243901″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

VVD-raadslid Dorien Verbree ziet het liefste rotondes in de Merenwijk.

In juli vorig jaar nam de raad nog een motie van de VVD aan waarin Strijk werd opgeroepen om de twee rotondes aan te leggen. Kosten: een miljoen euro. Inmiddels heeft de wethouder een raadsmeerderheid achter zich die ook denkt dat minder drastische, en dus goedkopere maatregelen ook goed werken.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/201244059″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Ook volgens wethouder Strijk zijn rotondes een prima verkeerskundige oplossing voor de Merenwijk, alleen wel een erg dure. De kruispunten zijn gewoon niet druk genoeg om de enorme uitgave te rechtvaardigen. Hij steekt het geldt liever in het opknappen van de Kopermolen.

Los van de verkeerskundige vraag wil Strijk ook graag de bewoners van de Merenwijk betrekken bij de plannen voor de herinrichting van de kruisingen. Een wijkvereniging was er tot nu toe niet, maar is nu in oprichting. Daar wil Strijk graag op wachten. Van de VVD hoeft dat niet. “We wachten al lang genoeg,” vindt Verbree: “Er is al een uitgebreide bewonersenquête geweest.”

Dat laatste klopt. Daaruit blijkt dat minder dan de helft van de ondervraagde buurtbewoners voor de aanleg van rotondes is. Ruim 40% is tegen.

Leiden Politiek rotonde-merenwijk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×