Het topstuk 'de Schatbewaarder van Toetanchamon' werd met uiterste zorg op transport gezet naar een museum in Italië. (Foto: Hielco Kuipers).

Egyptische topstukken Rijksmuseum van Oudheden naar Italië

De beelden van Maya, de schatbewaarder van farao Toetanchamon, en zijn vrouw Merit gaan op reis. De beelden en andere Egyptische topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden zijn vandaag gereed gemaakt voor vertrek naar Italië. Daar zijn ze vanaf oktober te zien in het Archeologisch Museum van Bologna.

Taffeh Tempel ingepakt verbouwing Rijksmuseum van Oudheden

De Egyptische Taffeh Tempel in de hal van het museum moest ingepakt worden om schade door de verbouwing. te voorkomen. (Foto: PR).

Het Rijksmuseum van Oudheden sloot op 11 mei haar deuren in verband met een grootschalige verbouwing. Omdat er asbest verwijderd moet worden, kan het museum niet open blijven tijdens de verbouwing. Het museum gaat pas in 2016 weer open.

Tijdens de verbouwing worden de Egyptische topstukken uitgeleend aan het Archeologisch Museum van Bologna. Bij terugkomst in 2016 krijgen ze in Leiden een plek in een vernieuwde Egyptische afdeling. Verder leent het museum ruim vijfhonderd voorwerpen uit aan musea in binnen- en buitenland waaronder New York, Quebec, Leiden en Amsterdam.

Kunstschatten herenigd

In het Archeologisch Museum van Bologna zijn straks zo’n vijfhonderd Egyptische voorwerpen uit het Rijksmuseum van Oudheden te zien. De Egyptische collecties van de twee musea zijn nauw met elkaar verbonden. Zo tellen ze beide beeldhouwwerken uit de tijd van farao Toetanchamon. De tentoonstelling ‘EGITTO, Le collezioni di Leiden e Bologna’ brengt de beelden weer samen. De expositie is van oktober 2015 tot en met juli 2016 te zien.

 

Cultuur Leiden Rijksmuseum van Oudheden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×