(Foto: PR)

Nationale Archeologiedagen van start met onthulling topvondst

Op donderdag 15 oktober 2015 vindt in Leiden de landelijke opening voor de eerste Nationale Archeologiedagen plaats op 16 en 17 oktober. Gedeputeerde Ralph de Vries van de provincie Noord-Holland onthult samen met prof. dr. David Fontijn en dr. Sebastiaan Knippenberg een nieuwe archeologische topvondst in het Universiteitsgebouw aan de Einsteinweg.

Gedurende deze feestelijke aftrap, op donderdagmiddag 15 oktober in de Universiteit Leiden, staat de organisatie stil bij de rol die de Nederlandse archeologie voor publiek en samenleving speelt. Tijdens deze opening wordt er een bijdrage geleverd van het Rijksmuseum van Oudheden, drie provincies en vindt de presentatie van een hele bijzondere, nog onbekende, ‘Vondst van het jaar’ plaats.

Rijksmuseum van Oudheden
In Leiden zijn er bij de pop-up store van Rijksmuseum van Oudheden verschillende activiteiten. Er zijn wandelingen door de binnenstad van Leiden op zaterdag 16 en zondag 17 oktober. Ook is er een schervenworkshop. In deze workshop ga je echt kijken naar de scherven, bepalen van welk materiaal ze zijn gemaakt en hoe oud de scherf eigenlijk is. De pop-up store van Rijksmuseum van Oudheden is gevestigd op de Nieuwe Rijn.

Kijkje achter de schermen
De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht staan dit jaar centraal tijdens de eerste Nationale archeologiedagen. Op 16, 17 en 18 oktober laten meer dan 60 archeologische organisaties zien wat er allemaal onder onze voeten verborgen ligt. Bezoekers krijgen een kijkje achter de schermen en zien hoe archeologen te werk gaan en wat er zoal gevonden wordt. Deuren die normaal gesloten blijven gaan open. Op verschillende plaatsen mag het bezoek ook zelf meewerken aan een onderzoek en de handen vuil maken. Op het programma staan ook diverse lezingen en wandelingen onder begeleiding van gidsen.

Meer informatie over de Nationale Archeologiedagen en alle activiteiten vind je op de website.

Cultuur Leiden Nieuws Rijksmuseum van Oudheden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×