Het pand van ROC Leiden bij station Lammenschans. Of Leiden het maar even wilde kopen of huren om zo de problemen bij de MBO-instelling op te lossen, vroeg interim-bestuurder Henk de Jong vorige maand aan wethouder De Wit. Zo niet, dan zou hij het faillissement voor het ROC Leiden aanvragen.

ROC Leiden wilde 20 miljoen van gemeente

Of hij maar even wilde tekenen bij het kruisje. Een brief van interim-bestuurder Henk de jong van ROC Leiden is wethouder Frank de Wit behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten. Op vrijdag 10 april stuurde De Jong een ‘dreigbrief’ aan het Leidse college. Als er niet betaald zou worden, zou het ROC Leiden naar de rechter stappen en het eigen faillissement aanvragen. Met alle gevolgen voor het mbo-onderwijs in Leiden van dien. Immers, waar laat je van de ene op de andere dag duizenden leerlingen.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/206697629″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Wethouder De Wit over de stand van zaken rond het ROC Leiden.

In zijn ‘Beste Frank brief’ schrijft De Jong dat de publieke partijen hun rol moeten pakken. Die partijen zijn het ministerie en de gemeente. De rol zou volgens De Jong niet moeten bestaan uit bijvoorbeeld een garantiestelling voor het ROC maar om als gemeente het ROC pand bij Leiden Lammenschans te koppen of huren huren van eigenaar Green. Als Leiden zou weigeren, wilden volgens De Jong ook de andere partijen niet meewerken aan een oplossing en zou het ROC Leiden failliet gaan. De gemeente – en het ministerie – zouden bovendien binnen een week moeten beslissen.

Onlangs werd bekend dat onderwijs-minister Bussemaker het ROC Leiden overeind houdt met een bedrag van maar liefst 40.000.000 euro, Het oorspronkelijke reddingsplan zag er dus heel anders uit. Ministerie en gemeente zouden allebei circa 20.000.000 euro voor hun rekening moeten nemen.

Het Leidse college weigerde in te gaan op de eisen van het ROC Leiden. Op 17 april werd die weigering op papier gezet: “Van de gemeente kan niet worden gevergd dat zij direct of indirect een financiële bijdrage verleent aan een private partij, teneinde te bewerkstelligen dat de huisvestingslasten ten behoeve van het MBO-onderwijs substantieel kunnen worden verlaagd. Afgezien van de verantwoordelijkheidsverdeling tussen rijk en gemeente speelt hierbij mogelijk ook nog de problematiek van staatssteun,” zo schreef het college aan interim-bestuurder De Jong met wie De Wit overigens gisteren een afscheidsgesprek heeft gevoerd. De Jong wordt opgevolgd door Ricardo Winter die bij ROC Amsterdam vandaan komt.

In dat laatste gesprek met de gemeente had De Jong overigens nog een laatste financiële wens aan de gemeente Leiden, zo vertelde wethouder De Wit vanmiddag op Sleutelstad FM. Of extra kosten die zijn gemaakt in verband met het verwijderen van asbest uit de oude ROC Leiden panden wellicht alsnog door de gemeente gedragen zouden kunnen worden. Het college gaat zich daar nog over buigen.

Leiden ROC locaties


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×