Vanmiddag besluit over toekomst ROC Leiden

4

Vanmiddag om 15.00 uur stemt de Tweede Kamer over het reddingsplan dat minister Bussemaker heeft opgesteld voor het ROC Leiden. Bussemaker wil de onderwijsinstelling uit Leiden te hulp schieten met tientallen miljoenen steun. In eerste instantie gaat het om 18 miljoen, later wil ze onder strenge voorwaarden nog maximaal 22 miljoen beschikbaar stellen.

hard-hart

Bij het ROC Leiden werken ongeveer 700 mensen. De school heeft 9000 leerlingen. Als de Tweede Kamer het reddingsplan wegstemt gaat ROC Leiden failliet. Wat er dan gebeurt is volstrekt onduidelijk. Ricardo Winter die onlangs aantrad als nieuwe bestuursvoorzitter van ROC Leiden liet enkele dagen geleden weten dat het in de komende vakantieperiode niet gaat lukken om iedereen bij andere mbo-scholen onder te brengen en verwacht daarom enorme problemen voor zowel leerlingen als leerkrachten.

Delen

4 reacties

 1. Spandoek staat: ‘Tweede kamer hard of hart?’ Wat een verschrikkelijke slogan! Zeg dat maar tegen het bestuur die het ROC in de eerste plaats in de problemen heeft gebracht, met hun megalomane bouwplannen! belachelijke slogan. Wie is er nou echt de schuldige hier?

 2. Eric van 't Groenewout op

  Laten we hopen dat de Tweede Kamer het reddingsplan ondersteunt. Ik vind dat met name de VVD in dit dossier ongelooflijk stom opereert. De ontsporingen bij ROC, zijn mede te wijten aan het doorgeslagen marktdenken. En voor een partij die altijd stelt zoveel waarde te hechten aan verantwoorde overheidsuitgaven: het ROC failliet laten gaan, kost de overheid op korte termijn al zo’n 100 miljoen meer dan dit reddingsplan. Het zou goed zijn als ook de VVD-wethouders en VVD-raadsleden in Leiden de fractie in de Tweede kamer wijzen op de nadelige gevolgen van het torpederen van de reddingsoperatie: duizenden studenten die acuut in grote problemen komen doordat er geen tentamens en/of examens meer kunnen worden afgelegd en 700 mensen die op straat komen te staan.
  Ik hoop dat VVD Leiden een poging wil doen om de fractie in de Tweede Kamer op andere gedachten te brengen. Er ligt een doorgerekend plan, er is een nieuw ROC-bestuur en een nieuwe directie: het is politiek vreemd en bestuurlijk onverantwoord, om er nu een soort ‘principieel’ spelletje van te maken om de onderwijssector duidelijk te maken dat instellingen failliet kunnen gaan. Waarom wel de banken met gemeenschapsgeld overeind houden, waarmee miljarden zijn gemoeid, en niet een onderwijsinstelling? De VVD heeft hier heel wat uit te leggen.

 3. Eric vtg: chapeau! Kernachtig opgeschreven en helemaal mee eens. VVDebt heeft iets
  te leggen. Heren Laudy en Zevenbergen kom er maar in!

 4. Welke grappenmaker is op het absurde idee gekomen om MBO-leerlingen of -scholieren studenten te gaan noemen? Ik geloof niet dat MBO-opleidingen universitair niveau hebben bereikt. Aan de andere kant gaat het er echter wel op lijken dat een aantal universitaire studierichtingen het MBO-peil naderen.
  . . .
  Het Leidse ROC lijkt voorlopig gered te zijn, al kan ik mij voorstellen dat aankomende MBO-scholieren zich liever bij een andere school willen aanmelden. Wordt dus vervolgd.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline