Op de Waardgracht en het Looiersplein hebben omwonenden een hele serie spandoeken opgehangen om te laten zien wat ze vinden van de voorgenomen bouw van studentenflats voor hun neus. (Foto's: Chris de Waard).

Omwonenden strijden tegen 'BerLeidse muur'

Studentenwoningen aan het Looiersplein naast de Meelfabriek? Omwonenden kunnen daar wel mee leven. Maar niet met de plannen zoals ze nu uitgevoerd dreigen te worden. Te hoog, te massief, te dicht op de bestaande bebouwing. De buurt hoopt op aanpassing van het bouwplan van studentenhuisvester DUWO, maar is rijkelijk laat. Alle vergunningen zijn al verleend en de bouwer heeft laten weten op zeer korte termijn te beginnen met het bouwrijk maken van de grond.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/211586460″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Chris de Waard sprak met Irene Scheltes namens de omwonenden, CDA-raadslid Moniek van Sandick en bouwwethouder Laudy over de bouwplannen aan het Looiersplein.

Gisteren werd al daad bij woord gevoegd en gingen de eerste bomen tegen de vlakte. Weliswaar niet op het Looiersplein, maar op het terrein van de Meelfabriek zelf, maar toch. De twee gebouwen met daarin 57 studentenwoningen, elk geschikt voor zo’n drie studenten, komen deels op het terrein van de Meelfabriek en deels op het Looiersplein. Een L-vorm met binnentuin richting Meelfabriek. Omwonenden hopen dat DUWO de L om wil draaien zodat er en gezamenlijke tuin ontstaat voor de studenten en de wijk. Het aanpassen van het bouwplan in zo’n laat stadium kost veel en lijkt daarom ijdele hoop.

woonkazerne_spotprentDe Leidse cartoonist Maarten Wolterink maakte voor de bewoners een spotprent van de ‘Russische woonkazerne’

Half juli behandelt de onafhankelijke commissie Beroep- en Bezwaar nog een twintigtal klachten van bewoners van de Waardgracht en de Wevershof. Dat heeft echter geen opschortende werking en dus kan DUWO al voor die tijd beginnen. Als de belanghebbenden willen voorkomen dat de grond bouwrijp wordt gemaakt zullen ze naar de rechter moeten om via een kort geding om een voorlopige voorziening te vragen tot de bezwaren zijn afgehandeld. Dat is niet gebeurd.

Meelfab-Oost2

Een impressie van de nieuwe studentenappartementen zoals ze verrijzen aan het Looiersplein. Omwonenden hopen dat DUWO de L-vorm wil omdraaien zodat een binnentuin ontstaat aan de kant van de Waardgracht. De bestaande bouw langs de Oosterkerkgracht wordt gesloopt.

 

Leiden Politiek Meelfabriek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×