Minerva trekt dit jaar de meeste eerstejaars. (Archieffoto: Ivo van Spronsen).

Meeste eerstejaars Minerva, Augustinus stuurt bloemen.

Het aantal eerstejaars dat tijdens EL CID lid is geworden, is gestegen ten opzichte van vorig jaar. De grote vijf verenigingen Minerva, Augustinus, SSR-Leiden, Catena en Quintus kregen samen 1443 leden erbij. Dat is ruim veertig procent van alle ELCIDters. Er was enige twijfel over hoeveel eerstejaars lid zouden worden vanwege het dit jaar ingevoerde leenstelsel dat studeren voor nieuwe studenten duurder maakt. Deze angst bleek net als bij eerdere stelselwijzigingen ongegrond.

Minerva was dit jaar het populairst: 422 eerstejaars werden lid. Iets wat in ruim twintig jaar niet meer was gebeurd. Augustinus kreeg er 389 leden bij. De ledenstop bij deze vereniging, ingevoerd vanwege de capaciteit van het pand aan het Rapenburg, belemmerde meer mensen lid te worden. Voorzitter Felix Quartero is tevreden. Ook de geslachtsverhouding, in het altijd vrouwenrijke Leiden, is prima: “Veertig procent is man”. Quartero stuurde Minerva namens zijn vereniging een bloemetje om te feliciteren met meer nieuwe leden dan Augustinus. Jarenlang was Augustinus de grootste onder de eerstejaars wat leidde tot een vriendelijke rivaliteit tussen beide verenigingen.

Ook Quintus kon zich verheugen in een grote belangstelling. 265 eerstejaars, dertig meer dan vorig jaar, schreven zich aan de Boommarkt in. Catena, de kleinste van de grote vijf, schreef er 116 in. Bij SSR-Leiden was iets bijzonders aan de hand. Van de 207 nieuwe leden zijn er 112 man en 95 vrouw. Waarom dat zo is, kan SSR-praeses Ashley Degryse niet zeggen. Mogelijk komt het doordat SSR-Leiden altijd een hoger percentage bètastudenten aantrekt.

Naast de grote gezelligheidsverenigingen worden bij de studentensportverenigingen, zoals de roeivereniging Njord, de religieuze- en de internationale studentenverenigingen ook altijd nog een groot aantal eerstejaars lid. Het is lastig in te schatten hoeveel eerstejaars zich in totaal inschrijven omdat een behoorlijk aantal studenten een lidmaatschap van een grote gezelligheidsvereniging combineren met een kleinere vereniging.

Leiden Nieuws Science elcid


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×