Algemeen directeur Edwin van Huis en sectordirecteur Museum Marjolein van Breemen van Naturalis Biodiversity Center met de cheque tijdens het Goed Geld Gala. (Foto: Bastiaan van Musscher)

Anderhalf miljoen voor project Triceratops on Tour van Naturalis

Naturalis Biodiversity Center heeft een extra bijdrage van de VriendenLoterij gekregen. Het gaat om een bijdrage van anderhalf miljoen euro voor het project ‘Triceratops on Tour’. “Dat is een megaproject waarbij de magie van het lezen en van dino’s worden samengebracht”, aldus Naturalis. Het nieuws werd maandag bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Al sinds 2013 werkt Naturalis aan een bijzondere opgraving in de Amerikaanse staat Wyoming. Onderzoekers van Naturalis hebben daar fossielen van zes individuele Triceratopsen opgegraven. Zo’n grote en belangrijke vondst is wereldwijd niet eerder vertoond. Na meer dan tien jaar werk zijn de dieren in oktober 2024 klaar om tentoongesteld te worden.

Voorafgaand aan de tentoonstelling, roept Naturalis alle Nederlanders op om vijf skeletten, eentje blijft in Naturalis, in elkaar te zetten bij de aangesloten bibliotheken en natuurhistorische musea in verschillende provincies. Daaromheen bieden de bibliotheken een dino-programma aan voor jong en oud, waarin lezen en verbeelding centraal staan. Het publiek wordt zo met het project ‘Triceratops on Tour’ direct betrokken bij de wetenschap en draagt er ook zelf aan bij.

Algemeen directeur Edwin van Huis van Naturalis Biodiversity Center noemt de Triceratops een geweldig onderwerp om het publiek te verbinden en enthousiast te maken voor wetenschap en natuur. “En dankzij de bibliotheken, de huiskamers van de steden, is meedoen mogelijk voor iedereen. Dinosauriërs zijn de grootste publiekstrekkers van natuurhistorische musea wereldwijd. Jong en oud zijn gefascineerd door de uitgestorven giganten, zoals T. rex, Diplodocus en Triceratops.”

Managing director Jonne Arnoldussen van de VriendenLoterij is trots dat zijn organisatie kan bijdragen aan het project: “Het is fantastisch dat een vondst van dit formaat op zo’n laagdrempelige manier beschikbaar wordt gesteld voor een groot publiek. Bibliotheken staan midden in de samenleving, zowel letterlijk als figuurlijk. Met de live montage en een aanvullend educatieve programma dragen de natuurhistorische musea en bibliotheken bij aan de toegankelijkheid van wetenschap, geschiedenis en biodiversiteit.”

Er was trouwens meer goed nieuws voor Naturalis. Het museum kreeg naast de vaste jaarlijkse bijdrage van drie ton een recordbijdrage van 541.608 euro van de deelnemers die specifiek  voor Naturalis meespelen. Deelnemers die geoormerkt meespelen dragen minimaal veertig procent van hun maandelijkse lotprijs af aan Naturalis.

  • Foto: Naturalis
    Foto: Naturalis
  • Foto: Naturalis
    Foto: Naturalis
  • Foto: Bastiaan van Mussscher
    Foto: Bastiaan van Mussscher
Leiden Science Triceratopsen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×