Hooigracht opnieuw ingericht van gevel tot gevel: parkeren vervalt

Leiden steekt samen met de provincie Zuid-Holland ruim 22.000.000 euro in een nieuwe Centrumroute. Die gaat lopen van de Lammenschansweg via de Hooigracht en de Langegracht naar het Schuttersveld.

Jan van Houtbrug / Geregracht

Jan van Houtbrug / Geregracht

Direct na de Jan van Houtbrug wordt het kruispunt opnieuw ingericht. Er komt een ‘ovonde’, een ovale rotonde.

Wethouder Strijk in gesprek met Chris de Waard over de nieuwe centrumroute tussen Leiden Lammenschans en Leiden Centraal.

De maatregelen op de Hooigracht zijn het meest ingrijpend. De straat wordt van gevel tot gevel opnieuw aangelegd. Alle parkeerplaatsen vervallen en de stoepen worden veel breder. Verder komen er twee nieuwe fietspaden en een tweebaansweg. Heen en weer. Op de stoepen komt plek voor laden en lossen. Bewoners krijgen de mogelijkheid om te parkeren in de Haarlemmerstraat garage. De¬†bomen op de Hooigracht worden allemaal gekapt. Ze staan op het riool en zijn te groot en te vol. Bij de herinrichting komen er meer bomen terug dan er nu staan. Wel wordt er dan gekozen voor bomen die ‘minder vol’ zijn.

De twee pleinen aan het begin en einde van de Hooigracht worden ov-haltes. Het gaat om het ‘Peliplein’ bij de Haarlemmerstraat en het pleintje aan de Sint Jorissteeg bij de Hogewoerd.

Van de Hooigracht gaat de herinrichting verder via de Langegracht naar het Schuttersveld. De Langegracht krijgt, in tegenstelling tot eerdere plannen, toch geen vrije busbaan. In het midden komt een wandelpromenade, vergelijkbaar met de Hooglandse Kerkgracht. De bestaande bomen worden verplant en komen links en rechts van de  rijbanen op de vernieuwde Langegracht. In het midden komen nieuwe bomen. Net als op de Hooigracht komt er volgens de gemeente dus meer groen terug.

Op 7 oktober is er vanaf 19.00 uur een inloopavond in de Lakenhal. Daar kan iedereen terecht met alle vragen en opmerkingen over de Centrumroute.

Economie Leiden Politiek Centrumroute hola


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×