Enkele tientallen mensen waren afgekomen op het Zwarte Pietendebat van de Leiden Debating Union. (Foto's/radio-interviews: Chris de Waard).

Zwarte Pieten-discussie wordt 'op z'n Leids' beslecht

De voor- en tegenstanders van Zwarte Piet stonden aan het begin van de avond lijnrecht tegenover elkaar. Afgelopen dinsdagavond bij het Zwarte Pietendebat in het Leidse Volkshuis aan de Apothekersdijk. De avond was georganiseerd door een debatclub van Leidse studenten en werd ingeleid door burgemeester Lenferink. Aan het einde van de avond was de sfeer merkbaar anders. voor- en tegenstanders gaan samen aan de slag om een mooie Leidse oplossing te bedenken. Ook de scholen moeten daarbij worden betrokken. Centrummanager Erwin Roodhart wil met Leiden best het voortouw nemen: “Anders wordt die keuze toch landelijk voor je gemaakt of door de markt bepaald.”

In de zaal een hele groep ‘Leidse Zwarte Pieten’ van wie er enkele al decennia bij de Leidse intocht betrokken zijn. Zelfs Sint zelf was aanwezig. “Je moet je wel schminken anders herkennen de kinderen je. Dan is de magie weg,” pleitte een van de pieten voor het behoud van de omstreden traditie. “En de meeste andere kleuren werken niet. Ik was een keer groene piet en iedereen zag meteen dat ik het was,” beargumenteerde een andere piet.

Ook aanwezig bij het debat vertegenwoordigers van het Centrummanagement Leiden, dat jaarlijks het Huis van Sinterklaas organiseert, en mensen van de stichting Sinterklaas in Leiden die voor de intocht zorgen. Daar vooral de vraag wat er anders kan om ervoor te zorgen dat we niet tot in lengte van jaren een feest blijven vieren waardoor sommigen zich gekwetst of buitengesloten voelen. Hoe onbedoeld ook.

Tegenstanders van Zwarte Piet waren op het debat afgekomen. Ludwig Smith bijvoorbeeld van de gelijknamige Leidse Rockschool. De inmiddels 50-jarige Smith is geboren in Suriname, maar woont al bijna zijn hele leven hier. Als kind werd hij rond 5 december nog wel eens voor ‘zwarte piet’ uitgemaakt. “Andere kinderen bedoelden dat misschien niet eens slecht, maar het stak wel”. Ludwig hoopt dat piet de komende jaren verder wordt omgevormd tot een figuur waar niemand meer aanstoot aan hoeft te nemen: “Het hoeft niet meteen morgen in een keer. Het is een proces.” Dat vindt ook de eveneens uit Suriname afkomstige Michael Echteld: “Ik denk dat mijn kleinkinderen later stomverbaasd zullen zijn als ik ze vertel dat we nu een feest vieren met zwarte pieten.”

Cultuur Leiden Politiek Zwarte Piet


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×