Een volgens No More Blackface Leiden verbeterde Piet. Nog wel met kroespruik en die zou ook moeten verdwijnen. (Foto: Chris de Waard).

Actiegroep wil dat Zwarte Piet helemaal verdwijnt: niet alleen bij intocht

Vorig jaar was een ‘significante verbetering’ waarneembaar bij de Sinterklaasintocht in Leiden, maar er zijn nog steeds veranderingen nodig om van een ‘intocht zonder racisme’ te kunnen spreken. Dat stelt de organisatie ‘No More Blackface Leiden’ (NMBL) in een rapportage die is opgesteld na de intocht van 2019. No More Blackface Leiden strijdt voor de afschaffing van Zwarte Piet.

“Veel Roetveeg Pieten waren nog steeds zo egaal en donkerbruin geschminkt dat ze op een afstand gezien een Blackface uiterlijk hadden”, zo stelt de organisatie. “Ook waren er nog steeds veel zwarte kroes- of krullenpruiken aanwezig, alsmede zwarte handschoenen en maillots. De beloofde nieuwe uitstraling bleef achterwege, waardoor veel Pieten alsnog op Blackface Pieten leken.”

De gemeente Leiden en de organisatie achter de intocht spraken in 2018 af om in twee jaar zwarte piet af te zweren en deze figuur helemaal te vervangen door roetveegpieten. Dat is volgens de actiegroep nog niet helemaal gelukt. “Onze waarnemers hebben een onderscheid gemaakt tussen drie categorieën Pieten: Blackface, Blackface-Roetveeg en Roetveeg Pieten. Het verschil tussen de categorieën is gebaseerd op een duidelijk te herkennen kenmerk. Zo zijn Blackface Pieten egaal geschminkt, Blackface-Roetveeg Pieten zijn niet-egaal of in vegen geschminkt. Blackface-Roetveeg Pieten hebben een zwarte krullen- of kroespruik op, Roetveeg Pieten hebben deze niet op.

Volgens NMBL was ook de figuur ‘Zwarte Piet’ nog steeds zichtbaar bij de intocht, omdat in de aankleding bijvoorbeeld gebruik werd gemaakt van pakpapier met daarop afbeeldingen van Zwarte Piet. Dat gold ook voor een juten zak. In het Huis van Sinterklaas troffen de leden van de actiegroep opnieuw de kist aan waarop een ‘zeer karikaturale afbeelding van Zwarte Piet’ staat. NMBL had daar al eerder tegen geageerd.

Geen strobreed
NMBL heeft ook rondgekeken in de rest van Leiden. Daar werden op veel plekken nog wel echte ‘Blackface Pieten’ aangetroffen. Bijvoorbeeld in etalages van dertien winkels. Een aantal winkeliers haalde de Zwarte Piet-versieringen weg, nadat ze er op waren aangesproken. Volgens de actievoerders doet de gemeente Leiden te weinig om Zwarte Piet uit het straatbeeld te weren. “De gemeente heeft een verantwoordelijkheid om racistische uitingen te weren van de openbare weg en uit haar gebouwen. Voor zover wij weten heeft de gemeente alleen een keer een brief gestuurd naar de exploitant van Partycentrum De Zijl toen daar een Zwarte Pietenfeest werd georganiseerd.”

Leiden heeft de exploitant toen gevraagd om zich aan het gemeentelijke beleid te houden, maar of dat verzoek is opgevolgd is volgens NMBL onduidelijk. “Optredens van Zwarte Pieten op de markt in het centrum en bij enkele wijkwinkelcentra werd geen strobreed in de weg gelegd.”

Nieuw figuur
Om een volgende stap te zetten in het helemaal uitbannen van Zwarte Pieten heeft de actiegroep een vijftal aanbevelingen opgesteld en die naar de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders gestuurd. daarin wordt Leiden opgeroepen om ervoor te zorgen dat Zwarte Piet verdwijnt uit alle openbare ruimten in de stad. Met name bij de sinterklaasactiviteiten die door winkelcentra worden georganiseerd. Daarbij zou de gemeente extra scherp moeten zijn als het gaat om publieke ruimten waar de gemeente verantwoordelijk voor draagt, zoals de openbare bibliotheek, openbare zwembaden, buurthuizen en scholen.

Vanaf dit jaar wil No More Blackface Leiden dat er helemaal wordt gebroken met de figuur Zwarte Piet voor zover deze racistische kenmerken heeft. Daarbij wordt gedoeld op slechts enkele vegen schmink, waarbij de huidskleur ook van een afstand duidelijk zichtbaar is, geen zwarte maillots en handschoenen en geen kroespruiken. Het liefst ziet de actiegroep dat er een heel nieuwe figuur wordt bedacht die op geen enkele manier aan Zwarte Piet doet denken.

Tenslotte wordt het stadsbestuur opgeroepen om aan de gemeenteraad en de stad te rapporteren welke acties zijn ondernomen om het Sinterklaasfeest in Leiden te ontdoen van Zwarte Piet. “Neem een duidelijk standpunt in dat de Zwarte Piet-figuur in Leiden niet meer gewenst is, en draag dat ook openlijk uit.”

Leiden Maatschappij Zwarte Piet


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×