(Foto's: No More Blackface Leiden).

No More Blackface Leiden: Slechts twee procent racismevrije Pieten bij intocht

“Maar liefst 98 procent van de Pieten tijdens de Leidse Sinterklaasintocht in 2018 had nog steeds racistische kenmerken,” dat stelt de organisatie No More Blackface Leiden die onlangs een rapportage over de intocht presenteerde en hun bevindingen nu ook deelden met de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid.

No More Blackface Leiden riep de raadsleden op om ervoor te zorgen dat ook andere ‘racistische uitingen’ rond de intocht verdwijnen. Ook wil de organisatie dat de gemeente zich inzet om Zwarte Pieten ook op andere plekken in de stad uit te bannen en niet alleen bij de officiële intocht en het Huis van Sinterklaas. 

De gemeente Leiden beloofde dat bij de vorige intocht de helft van alle Pieten niet meer zwart zou zijn, maar de roetveegpieten waren in de ogen van No More Blackface Leiden wel degelijk erg zwart. “Een roetveegpiet heeft drie vegen roet voor het idee,” hield woordvoerster Conne Blauw de raadsleden voor. “Daar komt bij dat heel veel Pieten andere raciale kenmerken hadden, zoals zwarte kroespruiken en zwarte handschoenen en maillots”.

Chris de Waard in gesprek met Conne Blauw van No More Black Face Leiden.

Eind november, bij de komende Sinterklaasintocht, zijn er helemaal geen Zwarte Pieten meer, zo is eerder afgesproken. De tegenstanders van Zwarte Piet zijn er niet gerust op en dringen aan op verdere stappen. Niet alleen moeten de roetvegen beperkt blijven tot een stuk of drie, ook alle andere raciale kenmerken moeten achterwege blijven, zo betogen ze.

Burgemeester Lenferink denkt dat het bij de komende intocht, ondanks bovengenoemde zorgen en constateringen, beter zal gaan. Onder meer omdat de hulpjes van Sinterklaas nieuwe pakken krijgen. Leiden sluit aan bij de uitstraling van de Amsterdamse Pieten. Die trekken bij de intocht sinds enkele jaren uitgedost als Spaande edellieden de stad in.

Zwarte Piet geen rascisme
Niet alleen tegenstanders van Zwarte Piet lieten bij de raadscommissie van zich horen. Evilette, de artiestennaam van de inspreekster die niet met haar eigen naam in de pers wil komen, omdat ze naar eigen zegen bedreigd wordt, hield een vurig pleidooi voor het behoud van Zwarte Piet.

Chris de Waard in gesprek met ‘Evilette’ die een lans brak voor het behoud van de Zwarte Pieten.

Door de bewoordingen die ze daarbij koos, kon ze niet op de sympathie van de commissieleden rekenen. Voorzitter Lodi van Brussel onderbrak haar herhaaldelijk als ze in zijn ogen te ver ging en GroenLinks-fractievoorzitter Ashley North verliet uit protest de zaal. Andere raadsleden protesteerden door na het betoog geen enkele vraag te stellen. “Ik had wel wat vragen,” vertelde fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren na afloop van het betoog. “Maar toen ik hoorde hoe ze tekeer ging, heb ik ze niet gesteld. Ik wilde haar niet nog een extra podium bieden.”

Cultuur Leiden Maatschappij Politiek Zwarte Piet


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×