No More Blackface Leiden wil het liefst dat ook de politiek in Leiden zich uitspreekt over het fenomeen 'Zwarte Piet'. (Foto's: Chris de Waard).

'No More Blackface' vraagt raad om afstand te nemen van Zwarte Piet

Dat in Leiden bij de sinterklaasintocht vanaf volgend jaar geen zwarte pieten meer betrokken zullen zijn, zorgt ook hier voor veel discussie. Zowel in de stad, als onder de grote groep vrijwilligers die bij de intocht is betrokken. Ongeveer eenderde van hen wil volgend jaar niet meer meedoen, zo bleek vorige week tijdens een bijeenkomst bij Roomburg waar ook burgemeester Lenferink zijn opwachting maakte.

Chris de Waard in gesprek met actievoerder ‘Ioana’ over Zwarte Piet in Leiden.

De discussie over zwarte piet is dus vooral in de stad gevoerd en ook aan het besluit om in twee stappen afscheid te nemen van het zwarte hulpje van de sint, kwam de politiek niet te pas. De organisatie ‘No More Blackface Leiden’ is blij dat zwarte piet volgend jaar uit Leiden verdwijnt, maar wil eigenlijk ook nog wel een uitspraak van de Leidse gemeenteraad over het in hun ogen racistische fenomeen. Woordvoerster ‘Ioana’ kwam inspreken op rijm en noemde daarbij het geleidelijk afbouwen van racisme ‘absurdistisch’.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over het afschaffen van Zwarte Piet in Leiden.

Burgemeester Lenferink is blij dat de discussie in Leiden op beschaafde wijze wordt gevoerd. Ook degene die teleurgesteld stoppen als zwarte piet verdwijnt, geven volgens de burgemeester blijk van respect voor het besluit en hebben dat ook uitgesproken.

Chris de Waard vroeg raadsleden van SP Leiden, CDA Leiden, Partij Sleutelstad en de VVD Leiden om een reactie.

Nieuwe kleding voor pieten
De gemeente Leiden gaat de organisatie van de intocht helpen om de veranderingen volgend jaar door te voeren. Zo komt er nieuwe kleding voor alle vrijwilligers. Daarbij wil Leiden aansluiten bij Amsterdam waar de pieten er tegenwoordig uitzien als Spaanse edelen.

(Foto: Facebook-pagina Sint in Amsterdam).

 

Leiden Maatschappij Zwarte Piet


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×