Waaghoofdbrug gesloopt: Waaghoofd wordt terras

2

Er ligt een oude brug, er komt een nieuwe brug en tussendoor wordt er een noodbrug aangelegd. De komende tijd staat er het nodige te gebeuren bij het water rond de Aalmarkt. De fietsers- en voetgangersbrug die het Waaghoofd verbindt met de Stille Rijn wordt binnenkort weggehaald. Er komt een tijdelijke noodbrug voor in de plaats. Over enkele jaren wordt dan de definitieve nieuwe Catharinabrug aangelegd die de nieuwe Catharina(winkel)steeg gaat verbinden met de Haarlemmerstraat.

Wethouder Laudy in  gesprek met Chris de Waard over de oude, de nieuwe en de tijdelijke brug.

De huidige Waaghoofdbrug zal over enkele jaren plaats maken voor de nieuwe Catharinabrug. Die nieuwe brug wordt een stuk breder dan de huidige, zo’n zes meter breed, en slingert in een s-vorm over het water van de Rijn. Door die s-vorm wordt de brug langer, waardoor de doorvaarthoogte voldoende is, terwijl de brug zelf niet te steil wordt voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers of mensen met een rollator.

waaghoofdbrug.jpgEen impressie van de nieuwe brug die over enkele jaren wordt aangelegd. Wanneer precies is nog niet bekend. De aanleg wordt afgestemd op de overige werkzaamheden in het Aalmarktgebied.

De nieuwe brug komt tussen de nieuwe Catharinasteeg en de plek aan de Stille Rijn waar ook de huidige Waaghoofdbrug uitkomt te liggen. Om die reden moet er tijdelijk een noodbrug op een andere plek worden aangelegd. Die komt direct naast de huidige brug aan de kant van Annie’s. De ruimte op het water wordt op die plek daardoor tijdelijk krapper. Het nieuw aan te leggen terras van Annie’s waar de gemeenteraad vorige week mee instemde, mag er daarom pas komen als de definitieve brug op z’n plek ligt. Daardoor komt er juist meer ruimte vrij op het water.

Door het weghalen van de bestaande brug, komt ook het waaghoofd zelf weer vrij. Die monumentale plek wordt vervolgens bestemd voor de uitbreiding van het terras van De Waag.

Delen

2 reacties

  1. Nu het werk t.b.v. het bouwen van de noodbrug stil ligt zou het wellicht nog ‘enkele jaren’ kunnen duren voordat er een nieuwe brug is. Maar als ik de planning tot op heden mag geloven zal die er, ondanks bouwstop, halverwege volgend jaar zijn.

  2. Piet Pekelharing op

    En wanneer wordt de laadboom die eeuwenlang de goederen benodigd voor de bevoorrading van onze stad op het Waaghoofd heeft overgeladen herbouwd?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline