Het aantal illegale dumpingen van grofvuil in Leiden is toegenomen sinds er 30 euro moet worden betaald om het te laten ophalen. (Archieffoto: Sleutelstad).

Betalen voor ophalen grofvuil blijft

Sinds Leiden begin dit jaar een tarief van 30 euro invoerde voor het ophalen van grofvuil, is het aantal illegale bijplaatsingen met een kwart toegenomen. “Maar dat gaat om acht keer per maand”, relativeert wethouder Laudy die stijging. “Het is nieuw, mensen moeten er nog een wennen. En misschien moeten we ook de handhaving wat strakker gaan regelen.”

Een deel van de Leidse gemeenteraad maakte zich deze week zorgen om het dumpen van afval sinds ervoor moet worden betaald en vroeg zich af of dat besluit niet moet worden teruggedraaid. Wethouder Laudy vindt het nog te vroeg voor dat soort maatregelen. Afgesproken is nu om aan het eind van het jaar nog eens te evalueren hoe het gaat. Laudy: “Want het aantal bezoeken aan de milieustraat is ook gestegen. Daar kunnen mensen nog steeds hun grofvuil gratis aanbieden. Alleen laten ophalen kost geld.”

Chris de Waard in gesprek met wethouder Paul Laudy over het aanbieden van grofvuil.

Een deel van het verkeerd aangeboden grofvuil blijkt overigens in de minicontainers terecht te komen. “Dat”, zo waarschuwt de gemeente in de Stadskrant, “kan echt niet”. Puin, zand en andere zaken die er niet in thuis horen, zorgen voor beschadigingen aan de containers. Bovendien lopen medewerkers het risico op overbelasting.

 

Leiden Politiek kraakwagen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×