Betalen voor ophalen grofvuil blijft

9

Sinds Leiden begin dit jaar een tarief van 30 euro invoerde voor het ophalen van grofvuil, is het aantal illegale bijplaatsingen met een kwart toegenomen. “Maar dat gaat om acht keer per maand”, relativeert wethouder Laudy die stijging. “Het is nieuw, mensen moeten er nog een wennen. En misschien moeten we ook de handhaving wat strakker gaan regelen.”

Een deel van de Leidse gemeenteraad maakte zich deze week zorgen om het dumpen van afval sinds ervoor moet worden betaald en vroeg zich af of dat besluit niet moet worden teruggedraaid. Wethouder Laudy vindt het nog te vroeg voor dat soort maatregelen. Afgesproken is nu om aan het eind van het jaar nog eens te evalueren hoe het gaat. Laudy: “Want het aantal bezoeken aan de milieustraat is ook gestegen. Daar kunnen mensen nog steeds hun grofvuil gratis aanbieden. Alleen laten ophalen kost geld.”

Chris de Waard in gesprek met wethouder Paul Laudy over het aanbieden van grofvuil.

Een deel van het verkeerd aangeboden grofvuil blijkt overigens in de minicontainers terecht te komen. “Dat”, zo waarschuwt de gemeente in de Stadskrant, “kan echt niet”. Puin, zand en andere zaken die er niet in thuis horen, zorgen voor beschadigingen aan de containers. Bovendien lopen medewerkers het risico op overbelasting.

 

Delen

9 reacties

 1. €30,- per keer is een hoop geld!! Tja voor diegene die dit verzonnen heeft niet, maar echt het zal me niet verbazen dat bij de bouw van de Kooi ook het nodig verdwijnt. In de Merenwijk word regelmatig vuil gedumpt door mensen die wonen in Zoeterwoude en in het weekend bijvoorbeeld is Handhaving niet te vinden of ze controleren de koffie voorraad of ze zijn net klaar en gaan naar huis en je kan wel foto’s maken maar Handhaving moet dit zelf constateren nou denk dat 1 op de 1000 zal lukken.

 2. Wat ben je naïef door te zeggen dat de mensen “eraan moeten wennen,” Laudy. Het is gewoon belachelijk dat je € 30,00 moet betalen! En dan ook nog in de woonwijken betaald parkeren invoeren! Jullie denken wat de roverheid kan, dat kunnen wij ook! Inderdaad, niets lijkt op Leiden.

  • De Tuinman op

   Kunnen de heren aangeven waarom het ophalen van particulier grofvuil én gratis én een gemeentelijke taak moet zijn? Als ik besluit om mijn bankstel of meubilair de deur uit te doen, is het toch van de zotte dat de hele stad daaraan moet meebetalen? Die 30,- dekt waarschijnlijk niet eens de kosten voor het 1. inplannen van de afspraak, 2. ophalen en 3. afvoeren van mijn oude bank.
   Zoals Ronald Stol terecht opmerkt wordt er ook regelmatig afval gedumpt door mensen die niet eens in Leiden woonachtig zijn. Afval op straat of in de bosjes dumpen is een asociale bezigheid.

 3. Gerard van Hees op

  Dubbeltjeswijs en Euro-dom zou ik willen zeggen. Dit vraagt om problemen omdat we weten dat de drempel om te dumpen hiermee wordt verlaagd. Las net in de VVD-nieuwsbrief over het meldpunt dat is geopend vanwege ”sluipverkeer-overlast” ten gevolge van de afsluiting van de Kanaalweg. Is het een idee dat de VVD dit meldpunt ook van toepassing verklaard op weggeflikkerd grofvuil?

 4. W v Vegten op

  Je betaalt toch al reinigingsrechten. Waarom niet per adres 1 of 2 x gratis per jaar en daarna als het niet voldoende is, de volgende keren betalen? Al die illegale stortingen moeten uiteindelijk ook “gratis” weggehaald worden…

 5. De asielzoekers moeten uiteraard bekostigd worden!!! Wanneer stapt die hele tomatenclub op, en komen er nieuwe politici. Ruim 3000 in Leiden!!!! Reken maar uit wat dat kost aan gratis zorg, onderwijs en uitkeringen !! En dan gaan klagen over 30,- EUR , ja pas als het je eigen portemonnee raakt, zie hier de oorzaak! En nog wat , komen meer van dit soort plannetjes aan! Onze welvaart en cultuur gaat naar de knoppen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline