Bijna 1000 handtekeningen voor ‘grofvuilpetitie’

3

Het gaat hard met de petitie van Leidenaar Jorgen Truijers om het grofvuil weer maandelijks gratis op te halen. Al 933 mensen tekenen de online oproep. De petitie kan nog tot en met 28 september worden getekend, maar zo lang duurt het wellicht niet eens. Bij de ondertekenaars zijn ook politici van verschillende Leidse partijen.

Onder hen CDA-raadslid Roeland Storm. Zijn partij dient morgen tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces een motie in waarin wethouder Laudy en zijn collega’s worden opgeroepen het grofvuil weer kosteloos bij de inwoners van de stoep te halen. D66-raadslid Timo Gubbens was vorige week een van de eersten om de petitie te tekenen. Of hij zijn partij meekrijgt, weet hij na de fractievergadering van vanavond.

Eerder dit jaar voerde Leiden een tarief in van 30 euro voor het laten ophalen van grofvuil. “Mensen met alleen A.O.W. en een klein pensioen kunnen dat niet betalen en velen hebben geen vervoer. Daarom lopen de grote groene bakken over met klein grofvuil. Daar zijn deze bakken niet voor bedoeld. De rest komt op straat terecht. Is de gemeente Leiden blind? zo vraagt Netty Jongedijk zich af. Ze is een van de ruim 900 mensen die de petitie de afgelopen dagen ondertekende. Dat vindt ook E. Schrijnemakers. Die voegt er bovendien aan toe: “Ik heb geen zin om 30 euro te betalen zodat alle buren gratis hun grofvuil bij mijn afval kunnen dumpen.”

 

Delen

3 reacties

  1. Moderator van Facebook ‘je bent een Leidenaar als’ heeft de petite verwijderd van Facebook.

  2. René Dentener op

    Bijkomend probleem is ook dat het in de uitvoering van de regels voor het aanbieden mis gaat. Ten bewijze daarvan: ik belde enige tijd terug met de gemeente Leiden. Als het om nog bruikbare spullen gaat dan zou de gemeentelijke kringloopwinkel het mee kunnen nemen. Maar dat is geen garantie als je hen belt, want ze kunnen ter plekke besluiten het aangebodene te laten staan. Dan loop je dus het risico alsnog de grofvuillijn te moeten bellen en de vermaledijde €30,– op tafel te moeten leggen.

    Overigens gaat het ook anderszins mis bij de gemeente Leiden. Zo verhuisde ik vorig jaar en trof in de woning van de mindervalide vorige bewoner vlonders bij de toegangsdeuren aan die destijds in het kader van de WMO geplaatst waren. De gemeentelijke afdeling belast met de uitvoering van de WMO verwees voor het weghalen daarvan naar de grofvuillijn van de gemeente, echter na deze gebeld te hebben verwees die op haar beurt weer naar de afdeling verantwoordelijk voor de WMO. Van het kastje naar de muur en niet bepaald transparant in de uitvoering. Dus: beste ombudsman/college, is het niet handig dat u ook eens zelf de uitvoering van uw beleid inzake afval doorlicht en bekijkt waar eventueel verbeterpunten bestaan?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline