In het onderzoek is niet alleen gekeken of het nieuwe busstation fysiek past tussen de bestaande gebouwen, maar ook of het qua verkeersafwikkeling allemaal kan. Allebei die onderzoeksvragen zijn positief beantwoord. (Foto's: Chris de Waard).

Leiden krijgt inpandige busterminal tussen monumentale gebouwen

De nieuwe busterminal aan de ‘science-zijde’ van station Leiden Centraal wordt gebouwd op het terrein tussen het monumentale Poortgebouw van het Leidsch Universitair Medisch Centrum en de villa op de hoek van de Rijnsburgerweg en de Bargelaan. In de laatste straat verdwijnen ook de plekken voor kortparkeerders om plaats te maken voor de bussen die daar in de toekomst van en naar de terminal gaan rijden. Dat zijn er ruim 2.000 per dag.

DSC06273Een blik vanaf perron 8 op de plek waar het nieuwe busstation moet komen. Links het Poortgebouw van het LUMC.

Hoe het nieuwe busstation er uit gaat zien is nog niet bekend. “Dat is echt pas een volgende fase,” zegt wethouder Strijk die met de realisatie van het nieuwe busstation wil aansluiten bij de concessieperiode van het busvervoer in de regio. die concessie ligt nu tot en met 2020 bij Arriva met een mogelijke verlenging van twee jaar. Dat is ook ongeveer de termijn waarop de bussen naar de andere kant van het station verhuizen.

PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla kwam jaren geleden al met het idee om de bussen te verplaatsen naar de andere kant van Leiden Centraal. Daardoor kunnen de bussen verdwijnen van de Stationsweg en het Steenstraat, waardoor dat een mooie wandelroute kan worden naar het historische stadscentrum. “Dat moet echt een soort rode loper de stad in worden,” zegt Holla. De Beestenmarkt wordt tegen die tijd ook doorgetrokken tot aan de gevel van de Steenstraat zodat er een plein ontstaat met een wand.

De nieuwe route voor de bussen richting het centrum gaat over het Schuttersveld en de Molenwerf lopen. Vervolgens slaat een deel van de bussen links af om via de eveneens nieuw aan te leggen Centrumroute over de Langegracht en de Hooigracht richting Leiden Lammenschans te rijden. De overige bussen slaan rechts af en rijden via de Nieuwe Beestenmarkt en de Turfmarkt in twee richtingen via de Prinsessekade en het Kort Rapenburg naar de Breestraat.

Leiden Politiek busstation busterminal Centrumroute hola


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×