De Herenstraat is al sinds mensenheugenis een gezellige winkelstraat aan de rand van het Leidse centrum. (Foto: PR).

Herenstraat wil af van 'negatief label' gemeente

De Herenstraat is als winkelgebied niet toekomstbestendig. Die conclusie trekt de gemeente Leiden in de regionale retailvisie die afgelopen zomer werd gepresenteerd. Ook tien andere winkelgebieden in de Leidse regio krijgen dat stempel. Zowel winkeliers in de Herenstraat en de Doezastraat als bewoners van Tuinstad-Staalwijk willen af van dat negatieve label. “Er wordt door wethouder Strijk steeds gezegd dat de gemeente geen winkels opent of sluit, maar zo’n negatief label is natuurlijk hoe dan ook schadelijk”, aldus de winkeliersvereniging.

De winkeliers vrezen dat de gemeente in de toekomst niet meer zal willen investeren in de Herenstraat als winkelgebied. “Het eenzijdige en beperkte verhaal van het ingeschakelde bureau vormt de basis voor het toekomstige ondersteunings- en vestigingsbeleid van de gemeente.” Volgende week komen de winkeliers samen om te bespreken hoe het beste kan worden gewaarborgd dat winkelen in de Herenstraat ook in de toekomst mogelijk blijft. Eerder werden in enkele weken tijd ook al ruim 6200 handtekeningen opgehaald voor het behoud van de straat als winkelgebied.

De winkeliers balen niet alleen van het negatieve stempel dat hun straatje in het onderzoek heeft gekregen, ook staat dat volgens hem vol onjuistheden. “Het aantal geregistreerde winkels en het vloeroppervlak klopt bijvoorbeeld niet en ook gaat de concept-retailvisie volstrekt voorbij aan de sociale functie van de winkels in de wijk. Ook vinden de winkeliers van zowel de Herenstraat als de Doezastraat dat het winkelgebied door klanten en ondernemers als één geheel wordt gezien. De Doezastraat ligt in het verlengde van de Herenstraat en wordt in de gemeentelijke nota niet afgeschreven.

Morgen overleggen de winkeliers met raadsleden van verschillende politieke partijen.

Economie Leiden Politiek herenstraat retailvisie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×