De vorderingen van de bouw van de ondergrondse garage zijn live te volgen via de webcam op de bouwplaats.

Bouw Lammermarktgarage op schema: zwembad leeggepompt

Langzaam maar zeker daalt het waterpeil in de in aanbouw zijnde Lammermarkt parkeergarage. De buitenwand staat, de betonnen bodem is ook gestort. Daarmee is de tegendruk die het water bood tijdens de bouw van het enorme omhulsel niet meer nodig. De komende weken wordt het water uit de garage gepompt. Beetje bij beetje. Eventuele reparaties, zoals het wegwerken van scheurtjes, worden meteen uitgevoerd. Als het water over een week of drie weggepompt is, worden bodem en wanden geëgaliseerd. Vervolgens start de bouw van de verdiepingen. Die prefab-verdiepingen worden kant-en-klaar aangevoerd en met een torenkraan in de garage geplaatst op muurankers die de komende weken worden bevestigd terwijl het waterpeil daalt.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Laudy over de voortgang van de bouw van de Lammermarktgarage.

Omgevingsmanager Marieke Duineveld van de bouwcombinatie Besix / Dura Vermeer kijkt uit naar het moment dat al het water de singel is ingepompt. “Dan hebben we het diepste punt van de ruwbouw bereikt. Dat is wel een momentje waar we even bij willen stilstaan.” Normaal wordt het bereiken van het hoogste punt van een gebouw  ‘pannenbier’ gedronken door de bouwvakkers. Om te vieren dat de dakpannen gelegd kunnen worden. Duineveld: “Ik denk dat we voor ons diepste punt dan maar iets anders moeten verzinnen, maar dat komt helemaal goed.”

lammermarkt-1.jpgDe ondergrondse garage aan de Lammermarkt gaat plaats bieden aan zo’n 525 auto’s. Bovengronds wordt de Lammermarkt ingericht als groen evenementenplein. De garage wordt met 24 meter en zeven parkeerlagen de diepste van Nederland. De auto’s rijden via een ‘dubbele wokkel’ de garage in en uit. Over een jaar, volgens planning in januari 2017, moeten de eerste auto’s de garage in rijden.

garenmarktgarageZodra de Lammermarktgarage klaar is, start de bouw van de tweede ondergrondse parkeergarage in Leiden. Die komt onder de Garenmarkt en gaat plek bieden aan een slordige 425 auto’s die over vijf parkeerlagen worden verdeeld. Deze garage krijgt een ovale vorm. Een soort ijsbaan. De in- en uitgang komen aan de Korevaarstraat.

Parkeergarage_Garenmarkt_Leiden_-_visualisatie_orthovoor_04

Economie Leiden Politiek Parkeergarage Lammermarkt


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×