Het kruispunt van de Haarlemmerstraat met de Pelikaanstraat wordt er bij de nu voorgestelde herinrichting niet veiliger op. In tegendeel, zo vreest de PvdA in Leiden die daarom voorstelt de winkelstraat in te korten.

PvdA wil Haarlemmerstraat bij herinrichting inkorten

Een kilometer koopplezier is het allang niet meer. De Leidse Haarlemmerstraat gebruikte die lengte in het verleden als ‘unique selling point’, maar die tijden zijn voorbij. De consument van nu loopt niet meer uren winkelend door het centrum, daarbij voor lief nemend dat men op de terugweg dezelfde winkels nog een keer tegenkomt. Een winkelrondje is nu het devies en dat wordt in Leiden gecreëerd met de ontwikkeling van de Aalmarkt. Een deel van de Haarlemmerstraat wordt daardoor bijna vanzelf een aanlooproute, zo denkt PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla.

Chris de Waard in gesprek met fractievoorzitter Gijs Holla van de PvdA Leiden over de Haarlemmerstraat.

Holla is dan ook stomverbaasd dat wethouder Laudy bij de komende herinrichting wil vasthouden aan een winkelstraat die loopt van de Haven tot aan de Turfmarkt. Weliswaar keren in de plannen de auto’s terug in het laatste stukje van ‘de Haarlemmer’, tussen de Pelikaanstraat en de Haven, maar als gast in een winkelstraat. Dat die auto’s daar weer gaan rijden, vindt de PvdA logisch: “Anders is dat stukje straat echt zo dood als een pier”, stelt Holla. “Maar maak er dan ook echt weer een woonstraat van. Met stoepen en een straat, fietspaden, parkeerplaatsen en bomen in plaats van een ‘shared space inrichting’ zoals in de rest van de Haarlemmerstraat.”

Door de Haarlemmerstraat als winkelstraat niet tot de Haven, maar tot de Pelikaanstraat te laten lopen, wordt volgens de PvdA ook meteen een ander nadeel van de toekomstplannen opgelost. Holla: “De gemeente is nu van plan om de Haarlemmerstraat opnieuw in te richten. Met Leidse lantaarns, prima, maar ook met nieuwe bestrating. En die loopt in de plannen door over het drukke kruispunt met de Pelikaanstraat. Winkelend publiek loopt zo ongemerkt een drukke weg op en automobilisten rijden dwars door een winkelgebied zonder dat het zo aanvoelt. En een inrichting die in strijd is met je gevoel, is zeer onverstandig.”

Tenslotte wil de PvdA meer geld uittrekken voor subsidies aan pandeigenaren. Die kunnen dan niet alleen meer bovenverdiepingen geschikt maken voor bewoning, maar ook leegstaande winkels. Niet alleen wonen boven winkels dus, maar ook wonen in winkels. Ten slotte zouden winkeliers in het te transformeren laatste deel van de Haarlemmerstraat als het aan de PvdA ligt een verhuissubsidie moeten kunnen krijgen.

Over de herinrichtingsplannen voor het lange deel van de Haarlemmerstraat is Holla overigens wel goed te spreken: “Hooguit nog wat meer groen en een goede oplossing voor alle fietsen.”

Economie Leiden Politiek haarlemmerstraat


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×