(Foto: Richard Koolen).

ZZ Leiden bij vlagen groots in eerste halve finale NBB beker

De basketballers van ZZ Leiden hebben een belangrijke stap gezet om de finale van de NBB beker te bereiken. In een redelijk gevulde Vijf Meihal bleek de Leidse ploeg veel te sterk voor Landstede Zwolle: 86-67. De marge van ‘19 punten’ zal de ploeg van Eddy Casteels veel vertrouwen geven voor de return op 8 maart in Zwolle.

ZZ Leiden kent een prima seizoen. De ploeg staat 1e in de Dutch Basketballleague en draait de laatste tijd steeds beter. De ploeg speelt in toenemende mate met veel vertrouwen. Het vertoonde spel oogt bovendien bij vlagen spectaculair. De komst van twee nieuwe Amerikanen, Cashmere Wright en recent Marquise Simons heeft gezorgd voor verbreding in de ploeg. Beiden zijn nog niet helemaal ingepast.

Een ruime winst op Landstede Zwolle, de nummer twee in de competitie, was belangrijk want de strijd om de beker is voor ZZ Leiden de kortste weg naar een prijs. En het is alweer een paar jaar geleden dat er een prijs werd gepakt door de basketballers.

ZZ Leiden startte scherp in de Vijf Meihal. In korte tijd liep de ploeg naar een 19-9 voorsprong. Landstede Zwolle kon dankzij enkele drietjes aan het eind van het eerste kwart de aansluiting behouden: 29-23. De Jong al weken in grootse doen had op dat moment reeds 13 punten achter zijn naam staan. Het leek opnieuw zijn avond te worden, maar Mohamed Kherrazi troefde hem in positieve zin af. Verdedigend sterk als altijd onderscheidde hij zich deze avond ook in aanvallend opzicht. Zo bracht zijn achterwaartse dunk het publiek in extase en zijn de buzzer beater bij rust leek de hal te laten ontploffen: 49-35.

Na rust leek ZZ Leiden de genadeslag toe te dienen aan de Zwolse ploeg. Halverwege het derde kwart bedroeg de voorsprong maar liefst 24 punten: 67-43. Maar de ruime voorsprong werkte verlammend. Landstede kwam dankzij een 0-15 run weer terug in de wedstrijd. Onder leiding van Mohamed Kherrazi antwoordde ZZ Leiden met een 10 tegen 0 run adequaat. Met 8 punten Kherrazi’s hand was de wedstrijd gedaan: 77-58. Vlak voor tijd verliet Kherrazi het veld met 5 persoonlijke fouten achter zijn naam, maar ook met 29 punten! Een alltime high in dienst van de Leidse ploeg. Het publiek beloonde hem terecht met een staande ovatie.

Coach Eddy Casteels was met het resultaat in zijn nopjes, maar hekelde de mentaliteit in het derde kwart: “Het verschil had zeker 25 of 26 punten moeten zijn. Mentale zwakte en een gebrek aan floorleading zorgden voor een terugval. We waren te laid back. Toen Kherrazi op de bank zat stortte de ploeg als een kaartenhuis in elkaar. Maar de marge van 19 punten is een mooie marge.”

Leiden Sport zzleiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×